Eurovisão 2018 [2]: Regering daagt RTP uit.

Zondag 14 mei. Enkele minuten na halftwee lokale tijd won Salvador Sobral voor Portugal het Eurovisie Songfestival 2017 in Kiev. Voor 41 omroepen betekende dat meteen het einde van een lange periode en het begin van reflectie en de voorbereiding voor een nieuwe deelname. De Portugese omroep RTP kon toen beginnen aan de voorbereidingen van het Eurovisie Songfestival 2018. In deze reeks volgen we wekelijks de voorbereidingen op de voet. Wat heeft er zich allemaal afgespeeld op de weg naar op de weg naar “Eurovisão 2018”.

Het hoofd van RTP, Gonçalo Reis, heeft zich uitgesproken over de organisatie van het festival. “Het zal een grote kans zijn om dit festival te verwelkomen, alsook artiesten, journalisten en fans. Dit is een kans voor RTP, voor entertainment, voor tourisme, voor Portugal” zegt hij. Hij liet ook weten dat het festival “tussen de 30 en 50 miljoen euro” zal kosten. Er zijn al sponsoren geïnteresseerd.

De nationale Minister van Energie, Jorge Seguro Sanches, heeft de organisatie alvast uitgedaagd om het Eurovisie Songfestival 2018 een volledig “groen” festvial te maken: met 100 % hernieuwbare energie. Op 13 juni, binnen ruim twee weken dus, komt de EBU samen met de organisatie van RTP.

Voor de rest was er weinig nieuws omtrent het festival van 2018. Er zijn geen landen die hun komst naar Portugal hebben weten te bevestigen. In de komende maanden zal dit mondjesmaat gebeuren. Ook is er nog geen data voor het festival van volgend jaar. Dit zijn de mogelijkheden (indien een zelfde patroon als vorige edities):

  • Optie 1: dinsdag 1 mei 2018 voor de eerste halve finale, donderdag 3 mei 2018 voor de tweede halve finale, zaterdag 5 mei 2018 voor de finale. (Start repetities 22/23 april, openingsceremonie 29 april)
  • Optie 2: dinsdag 8 mei 2018 voor de eerste halve finale, donderdag 10 mei 2018 voor de tweede halve finale, zaterdag 12 mei 2018 voor de finale. (Start repetities 29/30 april, openingsceremonie 6 mei)
  • Optie 3: dinsdag 15 mei 2018 voor de eerste halve finale, donderdag 17 mei 2018 voor de tweede halve finale, zaterdag 19 mei 2018 voor de finale. (Start repetities 6/7 mei, openingsceremonie 13 mei)
  • Optie 4: dinsdag 22 mei 2018 voor de eerste halve finale, donderdag 24 mei 2018 voor de tweede halve finale, zaterdag 26 mei 2018 voor de finale. (Start repetities 11/12 mei, openingsceremonie 20 mei)

Elke optie heeft zijn belemmeringen. Een overzicht:

  • Optie 1: Op 1 mei en 2 mei zijn er halve finales van de UEFA Champions League. Op 3 mei heeft Polen zijn nationale feestdagen en zijn er halve finales van de UEFA Europa League. In Nederland is er op 4 mei Dodenherdenking en op 5 mei Bevrijdingsdag. Bovendien is 1 mei in heel wat landen een feestdag.
  • Optie 2: Op 10 mei is het in verschillende landen een feestdag, namelijk Hemelvaartsdag.
  • Optie 3: Op 17 mei is er de nationale feestdag in Noorwegen. Op 19 mei is er in Duitsland de finale van de DFB-Pokal. ARD (Das Erste) heeft de uitzendrechten van de finale.
  • Optie 4: Op 26 mei is er de finale van de UEFA Champions League, alsook de nationale feestdag van Georgië.

De tweede optie lijkt het meest logische. Daarmee zou het festival in dezelfde week vallen als dit en vorig jaar. Landen die toch moeilijkheden hebben met de feestdag, kunnen eventueel een aanvraag doen om deel te nemen aan de eerste halve finale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.