Jan in Kiev [7]: Het Songfestival is topsport.

Vandaag gaan de delegaties voor de tweede maal het podium op. Ze proberen tijdens de tweede repetitie de dingen waar ze niet tevreden over waren tijdens de eerste repetitie aan te passen en te verbeteren. Na de eerste repetitie en trouwens ook na de tweede, gaan de delegaties naar de viewing room. In die kamer staat er een grote televisie, er is iemand van beeld, iemand van het geluid en een viewing room verantwoordelijke. Eerst kijken ze naar de laatste repetitie puur voor het geluid. Er kunnen op vraag van de deelnemers of de delegatie nog wat aanpassingen gebeuren aan de in ear-instellingen.

De tweede keer kijken ze dan of ze de camera beelden, graphics enzovoort OK vinden en kunnen ze aanpassingen bespreken. De artiesten kunnen zichzelf daar zien en vaak zichzelf achteraf corrigeren tijdens de tweede repetitie.

Jammer genoeg is er weer niet zo’n goede feedback voor de Belgische inzending. Een gouden nummer, top gezongen, maar op het podium blijkt het moeilijk te zijn. Als het dan niet goed overkomt op televisie, dan heeft dat daarom niet onmiddellijk met de zangeres te maken. Herinner haar live op de radio en op TV, die waren in Vlaanderen heel goed. Zelfs De Wever kon het smaken.

Ze kan het dus best wel. Toevallig kreeg ik net voor ik dit stukje begon te schrijven een berichtje van iemand uit een andere delegatie die echt wel verstand heeft van een inzending succesvol te maken. Ik ga de details besparen maar zijn laatste zin was… “Anyways… she IS good” en de IS was met een hoofdleter en als die het zegt dan geloof ik het.

Voor de deelnemende omroepen is er maar één goeie raad. Wie het Songfestival (ook al bekijken heel veel mensen het als het festival van de “kitch”) niet au sérieux neemt en het niet als topsport behandeld, zal niet scoren. Zo simpel is het. Als je een meisje van 17 op het grootste muziek podium van de wereld zet (en dat is dit festival nog altijd) dan moet je zeker zijn dat alles top en overdacht is en je enkel met de allerbesten in zee gaat. Doe je dat niet, dan mag je je liedje zingen maar gaan de landen die het wel doen je gewoonweg inhalen zelfs met een kwalitatief minder goed lied.

Belgie heeft op liedjesvlak goud in handen maar waar we twee weken geleden nog een locatie voor 2018 aan het zoeken waren moeten we nu hopen op kwalificeren. Zingt Blanche haar nummer top, dan zullen vooral de vakjury de zwakkere facetten van de prestatie “misschien” wel vergeven. En dit omdat het een topnummer is dat. Ook al is het niet je genre, de vakman zal toegeven dat het knap in elkaar zit.

Maar goed, het is wat het is, en ik hoop dat ons Blanche zich “geen hoela” aantrekt van wat de mensen ook allemaal maar mogen beweren en ze met volle goesting geniet van deze onvergetelijke momenten en kansen. Als ze haar vlinder trouwjurkje mooi vindt dan moet ze dat vooral aantrekken en als ze zich daar niet goed zou in voelen dan zet ze het ’s nacht stiekem bij het grote vuil in Kiev en gaat ze morgen nog even de stad in voor een lekkere jeans en een toffe t-shirt met wat leuke accessoires. Ze is 17, ze heeft iets, en weet zeker wat ze wil.

Dat beetje melancholie dat ze van nature in zich heeft is wat het speciaal maakt. Alleen moet ze van het gecrispeerde nog af geraken. Voor het dinsdag is, zal ze nog een paar keer kunnen oefenen en de energie die ze zal krijgen wanneer ze met alle deelnemers samenzit kan wonderen doen.

Nu heb ik verder niet zoveel vertelt over vandaag. Maar goed, kijk de overview van het filmpje met de delegaties en dan weet je waar ik heel de dag mee bezig geweest ben. Het is weer vrijdag! Het weekend voor de deur! Niet voor mij want er komen heel veel drukke momenten aan… Groetjes uit het zonnige Kiev en tot morgen!

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.