De eerste halve finale ligt ondertussen bijna een etmaal achter ons. BelgiĆ« mag opgelucht ademhalen, net zoals negen andere landen. Voor acht landen eindigde met het horen van “Belgium” om negen minuten over middernacht lokale tijd de droom om het Eurovisie Songfestival 2017 te winnen. Voor sommigen stond dat in de sterren geschreven, maar er waren ook heel wat verrassingen bij. Meningen waren verdeeld en niet iedereen stond gisterenavond achter Blanche of andere finalisten. We blikken in deze eerste analyse terug op de turbulente eerste halve finale van gisterenavond.

Finland haalt onverwacht geen finale.
De Finse inzending “Blackbird” werd tijdens de eerste repetitie plots gezien als onverwachte winnaar van dit festival. De passie en ziel die Lasse en Leena leggen in hun project Norma John waren duidelijk zichtbaar en konden op appreciatie reken van de fans en pers in Kiev. Ook wij waren vrij zeker dat Finland de finale ging halen en hadden eigenlijk eerder Finland uit de laatste enveloppes verwacht, juist omdat het zo zeker was volgens ons. Was het zwaarmoedige nummer te zwaar voor Europa? Heeft de break voor Finland hen parten gespeeld? Beiden denken we. De breaks dit jaar waren niet zo entertainend als in Stockholm en dat doet kijkers sneller naar de wc gaan of zappen en “Blackbird” is een nummer dat een ander podium dan het Songfestival aanspreekt.

Ook geen geluk voor…
IJsland: ooit kon het zich zeven jaar op rij kwalificeren, maar dit zal de derde finale op rij zonder IJsland worden. De vader van Svala stond in 1995 wel in de finale.
Albaniƫ en Montenegro: de twee buurlanden kwam voor en na Belgiƫ, maar zitten beiden voor het tweede jaar op rij niet in de finale van het Eurovisie Songfestival.
Sloveniƫ: zanger Omar Naber haalde voor het tweede jaar op rij de finale voor Sloveniƫ niet, maar het is tevens ook de tweede keer dat dit niet in Kiev lukte. Hij deed in 2005 ook al eens mee.
Georgiƫ, Letland en Tsjechiƫ: deze drie landen stonden vorig jaar wel allemaal in de finale, maar konden dit jaar zich dus niet kwalificeren voor de grote finale.

Belgiƫ wel door en dat is een record!
De kritieken waren niet mals en tot de bekendmaking van gisterenavond stonden de Belgische media (en vooral Vlaamse) sceptisch over Blanche. Toegeven, we snappen de kritiek in verband met de houding van Blanche. Vooral haar mimiek doet je wat afschrikken, maar gelukkig kon Europa daar doorkijken en onze kwaliteitsvolle song waarderen. Vocaal zat het prima, maar er is ruimte voor verbetering. Die kansen krijgt ze nu vrijdag en zaterdag. Dat Belgiƫ het derde jaar op rij de finale haalt is een record, alsook dat we voor het derde jaar op rij als laatste finalist uit de enveloppes komen. Belgiƫ boekt op dit moment het beste succes op iTunes en haalde de toppositie in Litouwen.

Salvador de Jamala van 2016?
Portugal is ook door en dat is voor het eerst sinds 2010. De 27-jarige zanger uit Lissabon wist de harten van menig Europeaan en AustraliĆ«r voldoende te stelen om door te gaan naar de finale. We zijn oprecht blij voor deze Sobral. Hij heeft slechts vier keer zijn nummer op het podium neergezet, terwijl de andere kandidaten minsten tien keer hebben kunnen oefenen. Neem daarmee dat hij de gunfactor heeft omwille van zijn medische verhaal. Bovendien valt hij op in bijvoorbeeld de tussenstukjes met komische intermezzo’s, samen met zus LuĆ­sa. Helemaal niet onbegrijpelijk dat Portugal zeer dicht bij ItaliĆ« komt bij de gokkantoren.
Afbeelding weergeven op TwitterAfbeelding weergeven op Twitter

En ook voor deze landen was er goed nieuws!
MoldaviĆ«: keek de afgelopen drie jaar toe vanop de zijlijn, maar kon zich dit jaar eindelijk nog eens kwalificeren. Het waren de mannen die in 2010 ook al eens voor de kwalificatie zorgden die de klus klaarden. Benieuwd of er een “epic sax guy 2.0.” komt dit jaar.
Griekenland: de kater van vorig jaar hebben ze definitief achter zich gelaten. Het land staat dankzij Demy terug in de finale van het Eurovisie Songfestival 2017 na Ć©Ć©n jaar afwezigheid.
AustraliĆ« en Cyprus: hebben – net zoals BelgiĆ« – hun derde finaleplaats op rij beet.
Polen: ooit was Polen Ć©Ć©n van de slechtste landen qua kwalificeren voor de finale. Dit jaar mogen ze echter voor de vierde keer op rij deelnemen aan de finale. De diaspora stemt sinds 2015 zwaar mee. Of dat dit jaar ook het geval was, zullen we pas zondag weten als alle resultaten duidelijk worden.
Zweden: na de rechtstreekse kwalificatie vorig jaar als gastland, moest het land opnieuw deelnemen aan de halve finale. Bengtsson wist zonder veel problemen de halve finale te overleven.
Armeniƫ en Azerbeidzjan. Beiden zijn het geen goede vrienden, maar toch staan ze zaterdag samen in de finale van het Eurovisie Songfestival. Azerbeidzjan haalde alle finales sinds zijn debuut in 2008, terwijl Armeniƫ enkel in 2011 (twaalfde in de halve finale) en 2012 (terugtrekking door festival in Bakoe) niet in de finale zat.

De bekendmaking van de finalisten… waarom?
Peter Van De Veire zou het op televisie gezegd hebben in 2015, 2016 en 2017: “Smeerlappen!”. In 2015, 2016 Ć©n 2017 werd BelgiĆ« als laatste land uit de enveloppes gehaald. Waarom doet de organisatie dat? Er zijn meerdere redenen. BelgiĆ« komt traditioneel laat uit de enveloppes omdat ons land zich een tijdlang niet kon plaatsen. Om ons daar (pijnlijk) aan te herinneren worden we pas laat verlost uit ons lijden: als achtste in 2010 en 2013 en als laatste dus de afgelopen drie edities. Ook zitten er heel wat Belgen in de organisatie en de EBU: het videoteam is grotendeels Belgisch en voormalig netmanager van EĆ©n, Jean Philip De Tender, is sinds vorig jaar Directeur Media. Jean-Paul Phillippot is dan wel voorzitter van de organisatie.

De presentatoren en meer…
OekraĆÆne wou zich laten zien als een modern land en dat is hen deels gelukt. De show zat technisch wel in orde en er zijn geen grove fouten gemaakt tijdens de uitzending. Toch was het ook soms gewoon pijnlijk om te zien. Vooral greenroomhost Timur was niet zo sterk. Hij deed zijn best om heel wat info te geven over de kandidaten, maar omdat hij zo snel moest gaan soms leek hij eerder OekraĆÆens dan Engels te spreken. Ook de pijnlijke dialogen (tussen elkaar en tussen Jamala) van de twee hoofdpresentatoren deden menig wenkbrauw fronsen. Hun Engels was echter wel van een goed niveau, dus complimenten.

De zaal was halfleeg!
Men probeerde het zoveel mogelijk te maskeren, maar soms viel het gewoon te hard op: de zaal zat helemaal niet vol. De ticketverkoop sloeg teken en als laatste redmiddel werden alle kaartjes aan de laagste prijs van omgerekend 17 euro verkocht. Toch kon menig OekraĆÆner het niet schelen en dat was dus te zien. Ook de sfeer die vorig jaar in Stockholm hing, was compleet afwezig. Je zag tijdens de uitzending de mensen naar de schermen kijken omdat niet iedereen het podium kon zien. Hopelijk beterschap tijdens de tweede halve finale en finale.

De vergelijking met Stockholm kan en mag je niet maken.
Natuurlijk hebben we dat gedaan, maar het zou onfair zijn om deze vergelijking te blijven maken. OekraĆÆne heeft een heel hobbelig parcours achter de rug en zelfs na het ontslag van een heel comitĆ© kon het nog een degelijke show afleveren. OkĆ©, dit gaat niet de geschiedenis in als beste show ooit en zal ook geen Gouden Roos winnen zoals vorig jaar, maar OekraĆÆne mag trots zijn op zichzelf. En dat het land met zichzelf durft te spotten zoals met Verka Serduchka, is een revolutie op zich.

Het Eurovisie Songfestival 2017 is nu echt begonnen en Belgiƫ kan opgelucht adem halen. Het festival is springlevend in ons land en zowel de VRT als de RTBF willen snel het festival in een Belgische stad verwelkomen. De vraag is nu: wanneer?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.