Kiev Live: Analyse van de tweede halve finale.

Met het inzetten van het Te Deum (het officiële start en sluitsignaal van het festival) om enkele minuten na middernacht lokale tijd was ook de tweede halve finale afgelopen. Voor Nederland was het een heugelijke avond met de finaleplaats voor OG3NE (en voor Ajax) en ook negen andere landen voelden een hele last van zich afvallen na het afroepen van hun land. Waren er grote verrassingen? En wat met de show zelf? Was die beter dan de eerste halve finale? En de toonvastheid van de deelnemende artiesten? We blikken in deze analyse van de tweede halve finale terug op gisterenavond.

Wit-Rusland en Hongarije halen finale in eigen taal.
Er deed maar één land mee in de eerste halve finale dat niet in het Engels zong: Portugal. Die konden zich waarschijnlijk met gemak kwalificeren. In deze tweede halve finale deden er ook twee landen me die zongen in de eigen landstaal: Wit-Rusland en Hongarije. Het was niet meteen de verwachting, maar ook deze twee landen hebben de finale weten te bereiken. Krijgt de eigen landstaal terug appreciatie van de jury of de kijker? Vorig jaar kwalificeerde geen enkel inzending volledig gezongen in de eigen landstaal, maar won wel een inzending die deels in het Krim-Tataars gezongen werd. Hongarije doet het trouwens heel goed en zit al in zijn zevende finale op rij. Voor Wit-Rusland is het de eerste finale sinds 2014.

Scandinavië gaat nu wél door.
IJsland en Finland bleven steken in de eerste halve finale, Zweden ging wel door. In deze halve finale deden ook twee Scandinavische landen mee en het was afwachten of deze landen wel doorgingen. Zowel Noorwegen als Denemarken kregen voldoende stemmen van de kijkers en jury en hebben zich geplaatst voor de finale. De buitenbeentjes van de regio hebben de finale niet bereikt. Denemarken staat na twee jaar afwezigheid opnieuw in de finale, Noorwegen na één jaar.

Nederland scoort met boodschap.
Onze noorderburen hebben lang moeten wachten, maar werden als negende afgeroepen voor de finale. Een zichtbaar duidelijke trio liet nadien op de persconferentie weten dat ze hun moeder al gecontacteerd hadden en dat ze zeer trots was. Dat is de kracht van dit nummer: de boodschap. Zelf zien ze het als een steun aan iedereen die in hun situatie zit. Neem daarbij de mooie harmonie en je weet dat dit een topcombinatie is. Nederland zit, net zoals België, in zijn vierde finale in vijf jaar.

Ook deze landen kregen een ticket voor de finale!
Oostenrijk: na jaren van slecht presteren kwam er in 2014 de overwinning van Conchita Wurst. Ondertussen zit het land al voor het vierde jaar op rij in de finale. Tien jaar geleden trok het land zich nog enkele jaren terug uit onvrede met het festival, maar nu zijn ze toch goed bezig.
Roemenië: de Roemenen hebben zich na een jaar verplichte aanwezigheid weer in de finale weten te nestelen. Daarmee blijft het land één van de weinigen dat zich altijd wist te plaatsen als het deelnam aan de halve finales.
Kroatië: Er werd smalend over gedaan, maar de ‘gespleten’ persoonlijkheid van Jacques Houdek wist Europa te overtuigen. Daarmee staat het land voor het tweede jaar op rij in de finale.
Bulgarije: Na jaren van slechte scores en zelfs een afwezigheid van twee jaar, kwam het land vorig jaar sterk terug. Ze zijn zich aan het ontwikkelen tot een grootmacht op het festival, want met Kristian Kostov is de kans reëel dat ze hun topresultaat van vorig jaar – de vierde plek – gaan overtreffen.
Israël: wie dacht dat Israël om politieke redenen de finale nooit meer ging halen is mis. Het land deed het een tijdje inderdaad niet goed, maar staat nu toch in zijn derde finale op rij. Het zal een emotionele avond worden zaterdag, want het Eurovisie Songfestival 2017 zal de allerlaatste uitzending zijn van IBA, de omroep van het land.

Wanneer zelfs een zwangerschap niet helpt…
Nog nooit werd er zoveel in de strijd gegooid voor een finaleplaats als bij Macedonië. Tijdens de postcard (het filmpje voor het optreden) kondigde ze aan op een ludieke manier dat ze zwanger was en dat konden de commentatoren natuurlijk niet negeren. Na de televoting werd zangeres Jana zelfs ten huwelijk gevraagd door haar vriend Alexander. Het mocht allemaal niet baten, want Macedonië bleef voor het vijfde jaar op rij steken in de halve finales. Proficiat Jana!

San Marino is er klaar mee!
Dat San Marino zich niet ging plaatsen, stond in de sterren geschreven. Het nummer van Valentina en Jimmie was te gedateerd voor een finale. De grote baas van SMRTV was zeer teleurgesteld: “We zijn trots op onze kandidaten, maar we zijn te klein voor dit event. Ik denk dat we volgend jaar niet gaan deelnemen. Er is geen plaats voor microstaten op het festival!” vertelde hij aan Wiwibloggs. Ook geldkwesties zorgen ervoor dat het land waarschijnlijk volgend jaar thuis zal blijven.

Alle Baltische staten blijven steken.
Dinsdag kon Letland zich niet kwalificeren, dat als laatste mocht optreden. Gisterenavond waren Litouwen en Estland aan de beurt, die met de zestiende en zeventiende plek ook goede startposities hadden. Zoals verwacht bleef Litouwen steken en wat minder verwacht – en een groot drama – voor de fans – was de niet-kwalificatie van Estland. Het duo uit Estland bleef wel zeer sportief en kwam op de persconferentie iedereen bedanken. Daarmee staat er geen Baltisch land in de finale dit jaar.

Deze landen moesten ook afdruipen…
Servië: het land had veel uit de kast gehaald om te scoren. Het team van “If Love Was A Crime” van vorig jaar schreef “In Too Deep”. Toch was het openingsnummer niet opvallend genoeg voor een plek in de finale. Daarmee mist Servië zijn derde finale in tien deelnames.
Malta: het eiland onder Italië had een topzangeres afgevaardigd, maar het oubollige nummer wist onvoldoende te scoren voor de finale. Malta blijft zich afwisselend wel en niet kwalificeren (wel in 2014, niet in 2015, wel in 2016, niet in 2017…)
Ierland: ooit scoorden ze tot vervelens toe, maar Ierland is nu de weg helemaal kwijt. Zelfs met X Factor coach Louis Walsh kon Ierland geen finale halen. Dat is nu voor het vierde jaar op rij.
Zwitserland: en ook Zwitserland doet het al een tijdje niet goed. Het onopvallende “Apollo” werd matig gebracht en zelfs een knalgele jurk zorgde ervoor dat het land zijn derde finale op rij moet missen. Wie weet hebben ze ook hun derde rode lantaarn in de halve finale beet.

Heel wat valse noten!
Er waren opvallend veel meer valse noten te horen in deze halve finale. De finalisten uit Oostenrijk, Roemenië en Israël werden vergeven voor enkele valse uithalen, maar vooral Ierland en Estland vielen door de mand en dat heeft hen zeker wat punten gekost. Ook de agressieve zangeres uit Litouwen zong niet altijd even vast.

En de show?
Goed nieuws voor de organisatie, want de zaal was bijna volledig vol. Ook was er meer animo en gingen de vlagjes goed in de lucht. Ook de afstemming tussen de presentatoren zat beter en er was ook een leuke openingsact met de songs van het Eurovisie Songfestival in een Oekraïense jasje. Dat vonden ze zeker fijn: dat er werd afgestapt van de eenheidsworst van de afgelopen jaren en dat er nog eens cultuur werd getoond.

Met de bekendmaking van alle finalisten en de finale in het vooruitzicht, komt er bijna een einde aan dit Eurovisie Songfestival. Laten we ons allemaal nog genieten van de komende dagen, want voor je het weet is het weer allemaal voorbij.

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.