In het Internation Exhibition Centre van Kiev heeft zich zojuist de eerste generale repetitie van de eerste halve finale voltrokken. Voor Blanche de eerste van twee belangrijke repetities vandaag. Tijdens de eerste repetitie kregen we namelijk dé jurk te zien waarmee Blanche (normaal gezien) zal dragen tijdens de uitzending morgen. Vanavond is het dan al voor echt wanneer de halve finale voor de jury’s zal plaatsvinden. Lees vooral niet door als je wilt dat dit een verrassing voor je blijft. De repetitie begon om 15:00, maar werd regelmatig onderbroken en opvallend: nog niet alles is klaar!

De presentatoren heten iedereen welkom: Oekraïne, Europa en de hele wereld. Het is de Oekraïense rapper MONATIK die een Engelstalige versie van “Kruzhit” brengt als starter. Daar had hij vorige zomer een grote hit mee in het land. Een ruime twintig minuten na de start van de repetitie kon Zweden beginnen aan het eerste deelnemende nummer van de halve finale.

De postcards dit jaar zijn in twee delen opgenomen. Alle deelnemende omroepen hebben een stuk in hun eigen land opgenomen en deze week nam de organisatie het tweede deel op in Kiev. Zo ging Robin Bengtsson rijden met de motor en zagen we Isaiah die van Australië naar Oekraïne reisde en die van Moldavië werd bijna volledig in Nederland opgenomen. In de postcard van Blanche zien we haar bezig op de piano en ook tijdens een persconferentie. Opvallend: we keken nog naar postcards die niet volledig af waren. Hopelijk komt dat in orde…

Toen het de beurt was aan Blanche, werd duidelijk dat ze niet voor haar jurk in het ‘blanche’ (wit in het Frans) ging. Omdat ze zich er niet zo goed in voelde, koos de delegatie uiteindelijk voor een zwarte jurk, die minder bombastisch was. Een hele verbetering volgens velen. Wat ook beter was, was de performance van Blanche. Er zijn duidelijk nog aanpassingen gedaan en er is gewerkt! Het laatste hoge stukje blijft de meningen verdelen: de ene zegt dat het een extra waarde geeft aan het nummer, de andere zegt dat het niets toevoegt. Een grote zucht van verlichting gaat door het Belgische kamp denken we. Het contrast met Montenegro is groot. Na Montenegro is er een break. Oorspronkelijk was dit na België.

Het was ook de eerste performance van Salvador Sobral voor Portugal. Hij is pas gisterenmiddag aangekomen in Kiev. Eerdere technische repetities werden gedaan door zijn zus. Sobral stond er als een vis in het water en kreeg heel wat applaus in de arena en in het perscentrum. Hij had een zwart pak aan een rode doek in zijn bovenzak. De kleding is weer heel los, maar dat is omwille van zijn gezondheidsprobleem.

Ook drie van de zes finalisten hadden hun eerste generale: Francesco Gabbani, Lucie Jones en Manel Navarro. De Italiaanse, Britse en Spaanse bijdrage zal morgenavond voor één minuut getoond worden tijdens de eerste halve finale. Ook Jamala zal optreden met “1944”, maar in een (nog) tragere versie dan vorig jaar.

Vanavond is het ‘for real’: wie dan ondermaats presteert, zal waarschijnlijk niet hoog scoren bij de jury. Na de halve finale voor de jury’s publiceren we een prognose en morgen weten we eindelijk of België zich voor het derde jaar op rij kan kwalificeren of dat we na dan een ander land moeten zoeken om volop te supporteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.