Kiev Live: The Day After… Hoe zal Portugal het aanpakken?

Vannacht om vijf munten na halftwee lokale tijd werd Salvador Sobral uit Portugal in het Oekraïense Kiev uitgeroepen tot winnaar van het Eurovisie Songfestival 2017.

Voor de allereerste keer zal de competitie zich vestigen op het Portugese grondgebied en zal de vijftigste inzending van het land in een arena aldaar gebracht worden. Heel wat vragen komen er amper een dag na de overwinning naar boven. In deze allerlaatste bijdrage in de reeks van Kiev Live proberen we enkele vragen te beantwoorden en meer duiding te geven over Portugal in en naast het Eurovisie Songfestival.

Provisie: het Eurovisie Songfestival 2018 zal volgend jaar plaatsvinden in de maand mei. Een concrete datum is er nog niet. Die zal volgende maand worden gekozen tijdens een bijeenkomst van de nieuwe organisatie.

De organisator (gastomroep) van het komende Eurovisie Songfestival is RTP. De omroep, die voluit “Rádio e Televisão de Portugal” als naam heeft, ontstond in 2004 toen de radio- en televisieomroep (RDT/RTP) fuseerden. RTP heeft vier nationale en drie internationale tv-kanalen, waarvan RTP1 het grootste is. Daarnaast bezit het ook dertien radiozenders. RTP is een staatsbedrijf en burgers dragen bij door middel van belastingen. De omroep haalt ook inkomsten uit advertenties.

De omroep heeft wel amper ervaring met het organiseren of capteren van grote, internationale evenementen. In 2004 was het gastomroep van het Europees Kampioenschap Voetbal, maar dat valt moeilijk te vergelijken met een organisatie van het Eurovisie Songfestival. De omroep zal meer dan waarschijnlijk beroep moeten doen op externe organisaties om het festival in goede banen te leiden.

RTP liep jaren achter op andere Europese omroepen, maar heeft daar wel een grote inhaalbeweging in gemaakt en heeft ondertussen zenders die vergelijkbaar zijn met andere landen. Ze zenden uit in het formaat van 16 op 9, doen dit in HD en experimenteren ook met nieuwe technieken zoals 4K. Het hoofdkanaal, RTP1, is de derde meest bekeken omroep van het land.

Een locatie is er nog niet, maar er is maar één geschikte arena in Portugal: de MEO Arena in Lissabon. De multifunctionele arena ligt in het hart van Parque das Nações, waar Expo ’98 werd gehouden. Het heeft een capaciteit van 20.000 personen en is één van de grootste arena’s in Europa. Het ligt in het hart van Lissabon, maar ook weer niet in het drukke centrum. Volgens bronnen is RTP al in overleg met de directie van MEO. Zelf gaven ze al aan deze piste zeker te zien zitten.

Een mogelijke twee optie ligt ook in de hoofdstad: de Praça de Touros do Campo Pequeno, een arena voor stierengevechten die sinds 2006 ook voor concerten kan worden gebruikt. Er is plek voor 10.000 mensen, maar met het grote podium zal de capaciteit dalen naar circa 6.000, te weinig voor het festival. Desnoods kan er een dak gezet worden op een bestaande openluchtarena zoals in Lissabon, Porto of Faro, maar die keuze is nooit populair. Het zal dus quasi zeker de MEO Arena worden.

Waar misschien wel vragen kunnen bij gesteld worden is het budget. Het land ging in een financiële crisis in 2010 en bleef daar vier jaar in steken. Vandaag de dag heeft de mondiale Portugees het nog steeds niet zo breed. Het land behoort niet bij de allerarmsten, maar het gemiddelde inkomen ligt er stukken lager dan in ons land. Een festival kost vaak tussen de 20 en 30 miljoen euro. Het zijn enkel de Zweden die er in slagen om het met een budget van tussen de 10 en 15 miljoen euro te doen. Hoe dan ook zal Portugal er voldoende budget in steken, want het festival blijft een prestigeproject wat je land een goed imago kan geven en dat kan positief uitdraaien voor het toerisme.

Wat met de LGBT-rechten in Portugal? De rechten van de LGBT-gemeenschap dit jaar waren zeer slecht, maar de organisatie zorgde ervoor dat iedereen zich veilig kon voelen in Kiev. Met Portugal is dat een andere zaak. Het land is zeer open en liberaal in. Sinds 2010 kunnen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar huwen en sedert vorig jaar kunnen koppels van hetzelfde geslacht ook adopteren. Er gelden ook strenge anti-discriminatiewetten. Daarmee is de situatie dus vergelijkbaar met België en Nederland.

Portugal in een notendop!
Portugal ligt in het zuidwesten van Europa en heeft enkel Spanje als buurland. De hoofdstad is Lissabon. De officiële taal is Portugees. Er wonen bijna 10,3 miljoen mensen in het land. Portugal is een eenheidsstaat en staat onder leiding van President Marcelo Rebelo de Sousa. De regering ligt in handen van António Costa. Portugal heeft ook twee eilandengroepen: Madeira en de Azoren. Het land is twee keer zo groot als België. Het volkslied heet “A Portuguesa”. De Portugezen vonden het beltegoed en de ukelele uit. Het is een echt voetballand en is op dit moment regerend Europees Kampioen. Het heeft ook dé bekendste voetbal op deze aarde als staatsburger: Cristiano Ronaldo. Je betaalt er met de euro en de temperatuur in de maand mei is gemiddeld 23 graden.

En een datum?
De EBU zal pas in juni een officiële datum bekendmaken. Dit doen ze na overleg met RTP en de steering group. De mogelijke combinaties zijn 1-3-5 mei, 8-10-12 mei, 15-17-19 mei en 22-24-26. Op 1 en 2 mei 2018 zijn er halve finales van de UEFA Champions League en op 3 mei 2018 is er een halve finale van de UEFA Europa League. De finale van de UEFA Champions League is op 26 mei 2018. Op 19 mei 2018 is er in Duitsland de bekerfinale voor de DFB-Pokal en de Duitse omroep ARD heeft deze uitzendrechten. Daarmee lijkt de meest logische combinatie 8, 10 en 12 mei 2018 voor de 63ste editie.

Lissabon 2018 klink heel mooi en het zal over een jaar waarschijnlijk ook zo zijn, maar hoe de Portugezen dit gaan klaarspelen weet nog niemand. RTP zal zich moeten omringen met goede en bekwame mensen voor een wervelende editie in het zonnige Portugal. Zorgen voor later, want nu is het tijd om de zogenaamde ‘Post-Eurovision Depression’ te verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.