Straks om 21:00 staat op menig televisiescherm het Eurovisie Songfestival 2017 op. Vanavond doen er 26 landen mee aan de finale van de competitie, die dit jaar is beland in het Oekraïense Kiev. 26 landen met 26 verschillende kandidaten, maar straks trekt slechts één iemand aan het langste eind en mag het de competitie naar zijn of haar land halen. Bent u een diehard fan van dit festival? Of zou u zich omschrijven als een leek? Geen probleem! Wij bundelen allerlei info en weetjes samen, waar u vanavond wel eens mee kan uitpakken voor vrienden en familie. Met vandaag bijzondere aandacht voor de puntentelling.

Stappenplan: Hoe verloopt de puntentelling van het Eurovisie Songfestival 2017?
Stap 1: De jury stemt
 • Dat gebeurde in feite gisterenavond al, tijdens de juryfinale. Ieder jurylid moest een ranking opmaken van zijn 25/26 liedjes in volgorde van voorkeur. Die werden samengeteld en vormden een top 10. Mocht een jurystemming ongeldig zijn, zdan al er een reservejury de stemmen van dat land geven
Stap 2: De kijker stemt
 • Rond 23:00 gaat de televoting vanavond van start. Je zal 40 minuten de tijd hebben om te stemmen op je favoriet. Je kan maximaal 20 keer stemmen per toestel en je kan niet op je eigen land stemmen. Mocht een televoting ongeldig zijn, dan zal er een reservejury de stemmen van dat land geven.
Stap 3: De jurypunten worden gegeven
 • De landen worden opgeroepen in een bepaalde volgorde. Sinds vorig jaar doen ze dit op een vooraf bepaalde volgorde die vooral technisch haalbaar is.
 • Elk land zal een zogenaamde ‘spokesperson’ de punten laten geven. Hij of zij zal door de presentator worden aangekondigd en ze doen een korte inleiding. Alle landen doen dat in het Engels, met uitzondering van Frankrijk. Die zullen dat in de Franse taal doen.
 • De punten 1-2-3-4-5-6-7-8-10 zullen automatisch op het scherm komen.
 • De spokesperson zal de twaalf punten bekend maken.
 • Indien er een ex aequo op het scorebord staat, zal het land dat van de meeste verschillende landen punten kreeg hoger staan. Als dat gelijk is, kijkt men naar wie de meeste 12 punten heeft. Als dat gelijk is, kijkt men naar wie de meeste 10 punten heeft. Zo gaat men verder naar 1 punt. Als er dan nog een ex aequo is, zal het land dat als eerste heeft opgetreden hoger staan.
Stap 4: De kijkerspunten worden gegeven
 • Alle punten zullen in blok worden gegeven. Het is dus niet zo dat we opnieuw alle spokespersons zullen horen. Als Israël bijvoorbeeld in totaal 19 punten kon verzamelen, zullen de presentatoren die 19 punten ook ineens aankondigen.
 • De landen die buiten de top 10 zijn geëindigd, zullen in een relatief vlot tempo bekend worden gemaakt. De presentatoren zeggen de naam van het land en het aantal punten.
 • Bij de top 10 zal men de spanning opdrijven. Dan krijgen we ook de kandidaten in de greenroom te zien die nog overblijven. Bij de laatste landen komen ze ook allemaal tegelijk in beeld. Bij het allerlaatste land zal men de naam van het land zeggen en héél langzaam het aantal punten bekendmaken. 
 • Op het moment dat de winnaar naar het podium gaat , zullen de meeste omroepen de resultaten van hun televoting laten zien. Na afloop komen alle punten via de site van het Eurovisie Songfestival online. Die zullen wij ook publiceren na afloop.
Nog meer Need to Know… 

De uitzending

 • De uitzending start om 22 uur vanavond in Kiev. Daar is het een uur later, dus zal de show hier starten om 21 uur. Al sinds de jaren ’80 start de uitzending steevast op dat uur. In IJsland start de uitzending al om 19 uur lokale tijd, terwijl Armenië en Azerbeidzjan respectievelijk om 23 uur en middernacht pas moeten inschakelen voor de halve finale. De show duurt zo’n twee uur.
 • De show komt vanuit het International Exhibition Centre in Kiev, Oekraïne. Iets minder dan 10.000 mensen volgen de show live bij. De presentatie ligt in handen van Oleksandr Skichko en Volodymyr Ostapchuk. Timur Miroshnychenko is de presentator in de zogenaamde greenroom.
 • In Vlaanderen is de uitzending te zien via Eén met commentaar van Peter Van De Veire, in Wallonië met commentaar van Maureen Louys en Jean-Louis Lahaye op La Une en de Nederlanders kunnen afstemmen op NPO1 voor commentaar van Jan Smit en Cornald Maas.

De kandidaten
 • Vanavond doen er 11 mannen, 9 vrouwen, 3 duo’s, 2 trio’s en 1 kwintet mee.
 • De jongste kandidaat is Kristian Kostov. Hij werd in maart zeventien jaar oud en is geboren in 2000. Ook Blanche uit België en Isaiah uit Australië zijn zeventien jaar, maar werden in 1999 geboren. Jacques Houdek is met zijn 36-jarige leeftijd de oudste kandidaat. Daarmee hebben we een opvallend jong deelnemersveld dit jaar. 
 • Imri uit Israël en SunStroke Project stonden al eens eerder op het podium van het festival. Imri was backing vocalist in 2015 en 2016, terwijl SunStroke Project het al eens in 2010 probeerden. Toen haalden ze ook de finale. Lisa, Amy en Shelley deden in 2007 onder hun eigen namen mee aan het Junior Eurovisie Songfestival. Nu doen ze voor Nederland mee als OG3NE.

Weetjes?
 • Blanche zal starten als 23ste. In 2002 won Letland vanop diezelfde positie het Eurovisie Songfestival. In de afgelopen vijf jaar eindigde het land dat op deze plek mocht beginnen als negentiende (Ierland 2012), zevende (Italië 2013), negende (Denemarken 2014), elfde (Georgië 2015) en twintigste (Georgië 2016).
 • Nederland mag met OG3NE dan weer beginnen als 6de. Nederland won in 1957 ook vanop die zelfde positie. In de afgelopen vijf jaar konden de landen die mochten starten als zesde eindigden op de tweede plek (Rusland 2012), twaalfde plek (België 2013, Roemenië 2014) en zestiende plek (Armenië 2015, Italië 2016).
 • België zal optreden rond 22:50 onze tijd, Nederland rond 21:33. 
 • De topfavorieten zijn Portugal, Italië en Bulgarije. Outsiders zijn België en Zweden.
 • Denemarken, Griekenland, Moldavië, Noorwegen, Portugal, Roemenië en Wit-Rusland zijn terug van weggeweest in de grote finale. België heeft zich voor het derde jaar op rij kunnen kwalificeren, net zoals Cyprus en Israël.
 • De Bulgaarse kandidaat werd donderdag in een negatief daglicht gezet door een bezoek aan de Krim in 2014. Er loopt een onderzoek tegen hem, dat waarschijnlijk ongegrond zal worden verklaard omwille van zijn minderjarigheid op het moment van de feiten. Ook nu is hij nog maar 17 jaar. 
Nog meer Need to Know? Lees onze bijdrages van dinsdag en donderdag nog eens na! Tenslotte vraag je je misschien wel hoe men die startvolgorde kiest… dat kan je in onderstaand filmpje zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws