Straks om 21:00 staat op menig televisiescherm het Eurovisie Songfestival 2017 op. Vanavond doen er achttien landen mee aan de eerste halve finale van de competitie, die dit jaar is beland in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Van deze achttien kandidaten kunnen er slechts tien kandidaten zich kwalificeren voor de finale van zaterdag. Voor de acht overige kandidaten zit het avontuur er vroegtijdig op. Bent u een diehard fan van dit festival? Of zou u zich omschrijven als een leek? Geen probleem! Wij bundelen allerlei info en weetjes samen, waar u misschien vanavond wel eens mee kan uitpakken voor vrienden en familie.


België en Nederland?
 • België doet vanavond als vijfde mee aan de eerste halve finale. De RTBF koos midden november om Ellie Delvaux naar Kiev te sturen als Blanche. Later kwam het nummer “City Lights” naar buiten. Meer over Blanche kan je lezen in Destination Kyiv.
 • Nederland doet donderdag mee aan de tweede halve finale.

De uitzending
 • De uitzending start om 22 uur vanavond in Kiev. Daar is het een uur later, dus zal de show hier starten om 21 uur. Al sinds de jaren ’80 start de uitzending steevast op dat uur. In IJsland start de uitzending al om 19 uur lokale tijd, terwijl Armenië en Azerbeidzjan respectievelijk om 23 uur en middernacht pas moeten inschakelen voor de halve finale. De show duurt zo’n twee uur.
 • De show komt vanuit het International Exhibition Centre in Kiev, Oekraïne. Iets minder dan 10.000 mensen volgen de show live bij. De presentatie ligt in handen van Oleksandr Skichko en Volodymyr Ostapchuk. Timur Miroshnychenko is de presentator in de zogenaamde greenroom.
 • Alle deelnemende landen van vanavond moeten de show live uitzenden en ook stemmen. Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk staan al meteen in de finale, maar hebben ook de verplichting om de show live uit te zenden en te stemmen.
 • In Vlaanderen is de uitzending te zien via Eén met commentaar van Peter Van De Veire, in Wallonië met commentaar van Maureen Louys en Jean-Louis Lahaye op La Une en de Nederlanders kunnen afstemmen op NPO1 voor commentaar van Jan Smit en Cornald Maas. 


Stemmen en uitslag?
 • De uitslag zal worden bepaald door een vakjury en de kijkers
 • Vakjury: een vijfkoppige vakjury zal per land stemmen. Ieder jurylid maakt zijn lijst van voorkeur. Een deurwaarder zal deze doorsturen naar de EBU en die maakt een uitslag voor de vakjury. De vakjury stemde gisterenavond al op basis van de generale repetitie. De jury geef 1 tot 8, 10 en 12 punten aan hun gecombineerde top 10. 
 • Kijkers: de kijkers kunnen stemmen na alle nummers vanavond. Dat kan per telefoon, sms of via een app. Per toestel kunnen er maximaal 20 stemmen worden gegeven. De presentatoren geven aan wanneer de stemperiode open is en wanneer deze ook voorbij is. Na het einde van de televoting verwerkt het bedrijf PwC (beken van de Oscarflater) die gegevens. Elk land geeft 1 tot 8, 10 en 12 punten.
 • Elk land geeft dus twee sets punten. Het kan op elk land stemmen, behalve op het eigen land.
 • De uitslag zal aan het einde van de show worden bekendgemaakt. Het zijn de beste tien die doorgaan naar de finale. De presentatoren maken de tien finalisten op een willekeurige volgorde bekend. De volledige einduitslag zal na de finale openbaar worden gemaakt.


De kandidaten?
 • Er doen negen solo vrouwen, zes solo mannen en drie groepen mee vanavond.
 • De jongste kandidaten zijn de 17-jarigen Isaiah uit Australië en Blanche uit België. Isaiah is de jongste van de avond. Hij is jarig in november, terwijl Blanche volgende maand 18 zal worden. De 40-jarige Svala uit IJsland is de oudste kandidaat van de avond.
 • SunStroke Project en Omar Naber deden al eens eerder mee aan het festival. SunStroke Project haalde in 2010 de finale met “Run Away”, terwijl Omar Naber bleef steken in de halve finale van 2005 met “Stop”. Die was toen ook in Kiev. De Albanese, Azerbeidzjaanse, Cypriotische, Georgische, Letse, Poolse en Zweedse deden eerder al een poging om op het festival te geraken.


Weetjes?
 • Het signaal van het festival zal om 21:00:00 CET (Centraal Europese Tijd) stipt starten. De uitzending start echter al tien seconden eerder, om 21:59:50. De reden hiervoor is om bij onverwachte problemen in de zaal nog tijdig te kunnen schakelen in de regie. 
 • De favorieten van vanavond zijn België, Zweden en Portugal. Blanche is wel wat teruggezakt in de polls wegens tegenvallende repetities, maar kan nog op veel krediet rekenen.
 • Naar verluid had de RTBF graag deelgenomen aan de tweede halve finale omdat ze oorspronkelijk de finale van The Voice vandaag hadden gepland. Ze hebben echter de reeks met twee weken ingekort en is er dus geen probleem. 
 • Het zijn enkel openbare omroepen die deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Die zijn vooral aangesloten bij de EBU, de European Broadcasting Union. Naast het festival is de EBU er vooral om sportevenementen uit te zenden en ook voor uitwisseling van nieuwsbeelden. Er zijn maar enkele commerciële zenders aangesloten, waaronder het Franse TF1 en het Britse ITV.
 • Sinds vorig jaar is Khabar Agency uit Kazakhstan een ‘associate member’ van de EBU. Daarmee zijn ze nog geen volwaardig lid, maar kan het land wel onderhandelen over een deelname aan het festival. 

En wil je meer weetjes over Blanche? De organisatie gaf dit leuk filmpje vrij gisteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws