Straks om 21:00 staat op menig televisiescherm het Eurovisie Songfestival 2017 op. Vanavond doen er achttien landen mee aan de tweede halve finale van de competitie, die dit jaar is beland in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Van deze achttien kandidaten kunnen er slechts tien kandidaten zich kwalificeren voor de finale van zaterdag. Voor de acht overige kandidaten zit het avontuur er vroegtijdig op. Bent u een diehard fan van dit festival? Of zou u zich omschrijven als een leek? Geen probleem! Wij bundelen allerlei info en weetjes samen, waar u misschien vanavond wel eens mee kan uitpakken voor vrienden en familie.

België en Nederland?
 • België deed dinsdag mee aan de eerste halve finale.
 • Nederland doet vanavond mee aan de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. De publieke omroep AVROTROS heeft het vertrouwen gegeven aan het trio OG3NE. Die zingen een ode aan hun zieke moeder: “Lights and Shadows”. Meer over hen in Destination Kyiv.
De uitzending?
 • De uitzending start om 22 uur vanavond in Kiev. Daar is het een uur later, dus zal de show hier starten om 21 uur. Al sinds de jaren ’80 start de uitzending steevast op dat uur. In IJsland start de uitzending al om 19 uur lokale tijd, terwijl Armenië en Azerbeidzjan respectievelijk om 23 uur en middernacht pas moeten inschakelen voor de halve finale. De show duurt zo’n twee uur.
 • De show komt vanuit het International Exhibition Centre in Kiev, Oekraïne. Iets minder dan 10.000 mensen volgen de show live bij. De presentatie ligt in handen van Oleksandr Skichko en Volodymyr Ostapchuk. Timur Miroshnychenko is de presentator in de zogenaamde greenroom.
 • Alle deelnemende landen van vanavond moeten de show live uitzenden en ook stemmen. Duitsland, Frankrijk en Oekraïne staan al meteen in de finale, maar hebben ook de verplichting om de show live uit te zenden en te stemmen.
 • In Vlaanderen is de uitzending te zien via Eén met commentaar van Peter Van De Veire, in Wallonië met commentaar van Maureen Louys en Jean-Louis Lahaye op La Une en de Nederlanders kunnen afstemmen op NPO1 voor commentaar van Jan Smit en Cornald Maas. In Wallonië start de uitzending echter een uur later, dus in uitgesteld relais.

Stemmen en uitslag?
 • De uitslag zal worden bepaald door een vakjury en de kijkers
 • Vakjury: een vijfkoppige vakjury zal per land stemmen. Ieder jurylid maakt zijn lijst van voorkeur. Een deurwaarder zal deze doorsturen naar de EBU en die maakt een uitslag voor de vakjury. De vakjury stemde gisterenavond al op basis van de generale repetitie. De jury geef 1 tot 810 en 12 punten aan hun gecombineerde top 10. 
 • Kijkers: de kijkers kunnen stemmen na alle nummers vanavond. Dat kan per telefoonsms of via een app. Per toestel kunnen er maximaal 20 stemmen worden gegeven. De presentatoren geven aan wanneer de stemperiode open is en wanneer deze ook voorbij is. Na het einde van de televoting verwerkt het bedrijf PwC (beken van de Oscarflater) die gegevens. Elk land geeft tot 810 en 12 punten.
 • Elk land geeft dus twee sets punten. Het kan op elk land stemmen, behalve op het eigen land.
 • De uitslag zal aan het einde van de show worden bekendgemaakt. Het zijn de beste tien die doorgaan naar de finale. De presentatoren maken de tien finalisten op een willekeurige volgorde bekend. De volledige einduitslag zal na de finale openbaar worden gemaakt.
De kandidaten?
 • Er doen acht groepen (duo’s of trio’s), zes mannen en vier vrouwen mee vanavond.
 • De jongste kandidaat van deze tweede halve finale (en van het hele festival) is Kristian Kostov uit Bulgarije. Hij is de eerste artiest ooit die niet in de jaren ’90 of eerder geboren is. Hij is nu enkele maanden 17 jaar. Valentina Monetta is met haar 42 lentes de oudste kandidaat vanavond (en van dit festival). Gek genoeg is de leeftijd van haar compaan Jimmie Wilson niet geweten.
 • Er zijn ook ex-deelnemers bij vanavond: Valentina Monetta deed in 2012, 2013 én 2014 mee voor San Marino. Enkel in 2014 haalde ze de finale. OG3NE deed in 2007 mee aan het Junior Eurovisie Songfestival onder hun eigen namen Lisa, Amy & Shelley. Het Estse duo deed elk ook al een keer mee: Koit Toome in 1998 en Laura Põldvere in 2005. Imri Ziv was in 2015 en 2016 backing vocal bij de Israëlische kandidaat en Tijana Bogićević deed dat voor Servië in 2011. De Deense, Kroatische, Maltese, Wit-Russische en Zwitserse kandidate deden eerder ook al poging.


Weetjes?
 • Zwitserland vroeg op voorhand om al deel te nemen aan de tweede halve finale. De openbare omroep heeft maar twee televisienetten en moest dinsdag een match van de Champions League én een hockeymatch uitzenden. Daardoor kreeg het toestemming van de EBU om sowieso deel te nemen aan de tweede halve finale. In het verleden kreeg Israël regelmatig ook toestemming om een halve finale te kiezen vanwege religieuze feestdagen.
 • De zitplaatsen in de arena vanavond zijn tweedehands. Omdat er van de FIFA geen matchen mogen gespeeld worden in Arena Lviv in de gelijknamige stad, zijn er ruim 7.000 zitjes naar Kiev getransporteerd in april. De arena kreeg 17.500 euro voor de bruikleen ervan.
 • Normaal deed de Russische kandidate Julia Samoylova vanavond mee, maar wegens een eerder optreden op de Krim mocht ze het land niet in. Dinsdag stond ze terug op de Krim voor een optreden. Een provocatie (en dikke middenvinger) naar Oekraïne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Category

📰 Nieuws