Portugal heeft het Eurovisie Songfestival 2017 gewonnen. Met het nummer “Amar Pelos Dois” was Salvador Sobral te sterk voor de andere kandidaten en won hij de 62ste editie in Kiev, OekraĆÆne.

Het is meteen de allereerste overwinning van het land, dat al sinds 1964 meedoet. Zowel bij de vakjury als in de televoting won Sobral. BelgiĆ« eindigde knap vierde met “City Lights” van Blanche. De vakjury plaatste Blanche negende en de kijker gaf haar voldoende punten om toch naar de vierde plek te klimmen. Bij de kijkers eindigde BelgiĆ« ook vierde. Na Portugal eindigden Bulgarije en MoldaviĆ« respectievelijk tweede en derde. Nederland werd, net zoals vorig jaar, elfde met OG3NE.

Einduitslag Eurovisie Songfestival 2017 (totaal)
01. Portugal: Salvador Sobral – Amar Pelos Dois (758)
02. Bulgarije: Kristian Kostov – Beautiful Mess (615)
03. MoldaviĆ«: SunStroke Project – Hey Mamma (374)
04. BelgiĆ«: Blanche – City Lights (363)
05. Zweden: Robin Bengtsson – I Can’t Go On (344)
06. ItaliĆ«: Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma (334)
07. RoemeniĆ«: Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It! (282)
08. Hongarije: Joci PĆ”pai – Origo (200)
09. AustraliĆ«: Isaiah – Don’t Come Easy (173)
10. Noorwegen: JOWST – Grab The Moment (158)
11. Nederland: OG3NE – Lights And Shadows (150)
12. Frankrijk: Alma – Requiem (135)
13. KroatiĆ«: Jacques Houdek – My Friend (128
14. Azerbeidzjan: Dihaj – Skeletons (120)
15. Verenigd Koninkrijk: Lucie Jones – Never Give Up On You (111)
16. Oostenrijk: Nathan Trent – Walking On Air (93)
17. Wit-Rusland: Naviband – Story Of My Life (83)
18. ArmeniĆ«: Artsvik – Fly With Me (79)
19. Griekenland: Demy – This Is Love (77)
20. Denemarken: Anja – Where I Am (77)
21. Cyprus: Hovig – Gravity (68)
22. Polen: Kasia Moś – Flashlight (64)
23. IsraĆ«l: Imri – I Feel Alive (39)
24. OekraĆÆne: O.Torvald – Time (36)
25. Duitsland: Levina – Perfect Life (6)
26. Spanje: Manel Navarro – Do It For Your Lover (5)

Voor de hele top 3 was het een historische avond, want ze haalden allemaal hun beste resultaat ooit. Portugal eindigde eerder eens zesde in 1996, Bulgarije vorig jaar vierde en Moldaviƫ bij zijn debuut in 2005 zesde. Vooral de derde positie van Moldaviƫ is een grote verrassing, maar ook de plaatsen van Hongarije en Noorwegen in de top 10.

ItaliĆ« stelde teleur. Francesco Gabbani was al maanden topfavoriet en eindigde pas zesde. Ook ArmeniĆ« eindigde lager dan verwacht, namelijk achttiende. Spanje kreeg de rode lantaarn mee naar huis. Duitsland vermeed op het nippertje zijn derde laatste plaats op rij. Gastland OekraĆÆne gaat ook met gemengde gevoelens de finale uit, want het haalt zijn slechtste resultaat ooit. Bijna alle rechtstreeks geplaatste finalisten stelden trouwens teleur: topfavoriet ItaliĆ« maakte het niet waar en OekraĆÆne, Duitsland en Spanje eindigden op de laatste drie plaatsen. Frankrijk haalde ongeveer de verwachte plaats met een twaalfde positie.

Het Eurovisie Songfestival trekt dus nu naar Portugal. Omroep RTP zal het Eurovisie Songfestival 2018 organiseren in de maand mei volgend jaar en de stad van gebeuren zal naar alle waarschijnlijkheid Lissabon zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.