Vanavond is het de hoogdag voor de fans van het Eurovisie Songfestival met de finale van de 62ste editie, live vanuit het Oekraïense Kiev.

Het International Exhibition Centre zal zo’n 10.000 mensen mogen verwelkomen die 26 landen zullen aanmoedigen. Het gaat over de 20 kandidaten die zich konden plaatsen vanuit de halve finales, de 5 grootbetalers van het festival die geen halve finales moeten doen en gastland Oekraïne. Zowel België als Nederland hebben zich weten te plaatsen voor de finale. Het Nederlandse trio OG3NE moet als 6de op, terwijl Blanche voor België als 23ste zal optreden.

Finale Eurovisie Songfestival 2017
01. Israël: Imri – I Feel Alive
02. Polen: Kasia Moś – Flashlight
03. Wit-Rusland: Naviband – Story Of My Life
04. Oostenrijk: Nathan Trent – Running On Air
05. Armenië: Artsvik – Fly With Me
06. Nederland: OG3NE – Lights And Shadows
07. Moldavië: Sunstroke Project – Hey Mamma
08. Hongarije: Joci Pápai – Origo
09. Italië: Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma
10. Denemarken: Anja – Where I Am
11. Portugal: Salvador Sobral – Amar Pelos Dois
12. Azerbeidzjan: Dihaj – Skeletons
13. Kroatië: Jacques Houdek – My Friend
14. Australië: Isaiah – Don’t Come Easy
15. Griekenland: Demy – This Is Love
16. Spanje: Manel Navarro – Do It For Your Lover
17. Noorwegen: JOWST – Grab The Moment
18. Verenigd Koninkrijk: Lucie Jones – Never Give Up On You
19. Cyprus: Hovig – Gravity
20. Roemenië: Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It!
21. Duitsland: Levina – Perfect Life
22. Oekraïne: O.Torvald – Time
23. België: Blanche – City Lights
24. Zweden: Robin Bengtsson – I Can’t Go On
25. Bulgarije: Kristian Kostov – Beautiful Mess
26. Frankrijk: Alma – Requiem

Alle deelnemende landen van vanavond stemmen mee (en kunnen niet op hun eigen land stemmen) en ook de zestien landen die zich niet hebben weten te kwalificeren zullen stemmen. Gisterenavond werden de punten al door de jury’s gegeven. Die krijgen we vanavond eerst te zien. In elk land stemden vijf juryleden. Elke jury geeft een set van 1-8, 10 en 12 punten. Na alle punten van de jury’s te hebben gehad, komen de punten van de kijkers. Die worden in een heel blok gegeven. Zo kan bijvoorbeeld de Cypriotische kandidaat ineens 92 punten krijgen. Elk land geeft zodoende dus twee keer punten.

In België is de show te volgen via de VRT op Eén (met commentaar van Peter Van De Veire) en bij de RTBF op La Une (met commentaar van Maureen Louys en Jean-Louis Lahaye). Op Eén is er ook een voorbeschouwing. Om 20:10 is er “Blanche, een portret” en om 20:30 “Van Gils & het Songfestival” met onder andere Ingeborg (België 1989) en Dana International (Israël 1998, 2011). Ook op de Nederlandse televisie kan je het festival volgen via NPO 1 en ook via BBC One, Rai 1, France 2 en TVE is de show op menig Vlaams digitaal toestel te bekijken. Via YouTube is de show ook te volgen.

De presentatie van deze finale ligt in handen van Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk en Timur Miroshnychenko. Die laatste zal de artiesten op hun gemak stellen in de greenroom. Het thema dit jaar is “Celebrate Diversity” en dat zal je regelmatig zien terugkomen: op het podium, in de grafische elementen en in de postcards. Er zijn gastoptredens van ONUKA, Jamala (2016) en Ruslana (2004)

Om kwart voor één vannacht zou de winnaar bekend moeten zijn. Na afloop is er ook nog een persconferentie met de winnaar en zal Jon Ola Sand, de executive supervisor van de European Broadcasting Union, de papieren overhandigen aan de winnende omroep voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2018. De 63ste editie zal in mei volgend jaar gehouden worden.

Tijdens de televoting kan je in België stemmen door te bellen naar het nummer 0905 160 XX of een sms te sturen naar 6000 met XX. De “XX” vervang je door het startnummer van het land waar je wil voor stemmen. Per toestel kan je maximaal 20 keer stemmen en “23” kan je niet gebruiken omdat je niet op België kan stemmen vanuit België.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.