Kiev Live: Vanavond eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2017.

Om 21:00 vanavond is er de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017.

In het International Exhibition Centre in de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar zo’n 10.000 fans zijn samengekomen, doen achttien landen een gooi naar de tien tickets die worden uitgedeeld voor de finale van komende zaterdag. Eén van die achttien landen is België. De RTBF heeft de 17-jarige Ellie Delvaux intern gekozen om het land te vertegenwoordigen. Als Blanche zingt ze het nummer “City Lights”. Ze staat als vijfde op het podium. Zweden zal deze eerste halve finale openen en Letland sluit de reeks af.

Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2017
01. Zweden: Robin Bengtsson – I Can’t Go On
02. Georgië: Tamara Gachechiladze – Keep The Faith
03. Australië: Isaiah – Don’t Come Easy
04. Albanië: Lindita – World
05. België: Blanche – City Lights
06. Montenegro: Slavko Kalezić – Space
07. Finland: Norma John – Blackbird
08. Azerbeidzjan: DiHaj – Skeletons
09. Portugal: Salvador Sobral – Amor Pelos Dois
10. Griekenland: Demy – This Is Love
11. Polen: Kasia Moś – Flashlight
12. Moldavië: Sunstroke Project – Hey Mamma
13. IJsland: Svala – Paper
14. Tsjechië: Martina Bárta – My Turn
15. Cyprus: Hovig – Gravity
16. Armenië: Artsvik – Fly With Me
17. Slovenië: Omar Naber – On My Way
18. Letland: Triana Park – Line

Alle deelnemende landen van vanavond stemmen mee, alsook drie van de rechtstreeks geplaatste finalisten. Het zijn Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk die deze show verplicht moeten uitzenden, net zoals de deelnemende omroep van vanavond. Gisterenavond gaven de verschillende jury’s al hun punten. op basis van de beelden van de generale repetitie. Zij moesten elk een lijst maken met op één hun favoriet en op zeventien/achttien hun minste favoriet. Op basis daarvan werden er globaal 1-8, 10 en 12 punten uitgedeeld. Vanavond zal de kijker hetzelfde doen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten. Elk land geeft twee sets van punten. Er kan niet op het eigen land gestemd worden.

In België zenden de VRT en RTBF de show uit. Bij de VRT is dat op Eén met commentaar van Peter Van De Veire op Eén (en VRT Nu). La Une zal voor de RTBF de show uitzenden met Maureen Louys en Jean-Louis Lahaye als commentatoren. Bij de VRT zal er vanaf 20:35 een voorbeschouwing worden uitgezonden in een special van “Van Gils & het Songfestival”, terwijl de RTBF een docu uit zal zenden over Blanche vanaf 20:25. In Nederland begint men om 20:30 aan “Op weg naar het Songfestival” en zal de halve finale op NPO 1 worden uitgezonden met commentaar van Jan Smit en Cornald Maas. Er is ook een livestream (zonder commentaar) via YouTube.

De presentatie van deze halve finale ligt in handen van Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk en Timur Miroshnychenko. Die laatste zal de artiesten op hun gemak stellen in de greenroom. Het thema dit jaar is “Celebrate Diversity” en dat zal je regelmatig zien terugkomen: op het podium, in de grafische elementen en in de postcards. Ook Jamala, de winnares van vorig jaar, zal optreden.

Rond iets na 23 uur vanavond weten we wie de tien finalisten zijn. Na afloop is er ook nog een persconferentie, waar de finalisten een eerste reactie geven en hun deel in de halve finale loten.

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.