Amper vijftien uur nadat Oostenrijk als laatste finalist werd aangekondigd, was het weer tijd voor het serieuze werk. De eerste generale repetitie werd vanmiddag gehouden, zonder al te veel problemen. Vanavond was het dan tijd voor de juryfinale. Op basis van deze beelden geven de verschillende vakjury’s hun punten. Zodoende was deze show dus minstens even belangrijk als die van morgen, want de punten van de jury’s tellen voor de helft. Als je wil dat de show een verrassing blijft, lees dan niet verder! Een impressie van deze juryfinale van het Eurovisie Songfestival kan je hier lezen.

De finale zal starten op een vergelijkbare manier als die van vorig jaar. Alle finalisten mogen op het podium flankeren in de volgorde van optreden, terwijl de set de kleuren van de nationale vlag aanneemt. Het is al voor het vijfde jaar op rij dat er een soort van ceremonie is voor de finalisten. De presentatoren doen nadien hun zegje en heten iedereen welkom.

Heel veel breaks dit jaar, maar allemaal wel vrij kort. Er komen breaks na Nederland (6), Portugal (11), Australiƫ (14), Noorwegen (17) en Belgiƫ (23). Het haalt allemaal een beetje de schwung uit de uitzending en de presentatoren zijn niet meteen meester in grappig zijn. Ook het accent van Timur zorgt ervoor dat je denkt dat hij soms zijn tekst aan het zingen is in plaats van zeggen.

Het is Verka Serduchka die de televoting zal openen morgenavond, samen met haar ‘moeder’. Tijdens deze finale mag ook Ruslana, de winnares uit 2004 optreden. Normaal ging ze al donderdag optreden, maar haar performance is naar de finale verplaatst. Ook Jamala, die nog een etmaal regerend kampioene is, zingt een nieuwe single. Er komt ook nog een interval act met traditionele muziek en ONUKA.

Blanche deed vandaag wat ze moest doen: een goede performance brengen voor de jury. De zenuwen blijven, maar we zijn van de overtuiging dat dit juist het nummer maakt. Had Blanche er nu als een diva gestaan, had dit haar punten gekost. De meiden van OG3NE stonden er wel als diva’s en dat is meer dan terecht. Quasi alle kandidaten mogen zanglessen gaan boeken bij de drie.

Wat denken we dat er gaat gebeuren morgenavond op het scorebord?

 • Portugal gaat zijn beste resultaat ooit halen en al dan niet winnen.
 • ItaliĆ« gaat bij de vakjury teleurstellen (lees: niet winnen) en het beter doen bij de kijkers. Winnen kan nog, maar het is al heel wat minder vanzelfsprekend geworden.
 • Bulgarije zal zijn beste resultaat halen of evenaren. (Top 4)
 • Drie van de zes rechtstreeks geplaatste finalisten eindigen buiten de top 20: Spanje, Duitsland en OekraĆÆne. We zien Frankrijk rond plaats 10 eindigen, terwijl het Verenigd Koninkrijk mogelijks in de top 10 zal eindigen.
 • Polen doet mogelijk hetzelfde als vorig jaar: laag bij jury, hoog bij televoting.
 • AustraliĆ« haalt geen top 10, net zoals de verhoopte notering die Azerbeidzjan wou.

En dan nu concrete plaatsen?

 • 1-5: BelgiĆ« (*), Bulgarije, ItaliĆ«, Portugal, RoemeniĆ«
 • 6-10: ArmeniĆ«, KroatiĆ«, MoldaviĆ«, Verenigd Koninkrijk, Zweden,
 • 11-15: Azerbeidzjan, AustraliĆ«, Frankrijk, Nederland, Polen,
 • 16-20: Denemarken, Griekenland, Hongarije, IsraĆ«l, Oostenrijk,
 • 21-26: Duitsland, Noorwegen, OekraĆÆne, Spanje, Wit-Rusland
  (*) Over Belgiƫ kunnen we moeilijk objectief blijven, dus hebben we de notering bij de bookmakers genomen.

En nu concreet een winnaar en een rode lantaarn? Portugal wint en Spanje neemt de rode lantaarn mee. De Portugese zanger brengt zijn verhaal puur, zonder poespas en weet in zijn eigen taal drie minuten de kijker te betoveren. Ook het randverhaal van zijn gezondheid zal meespelen. Bij de Spanjaarden krijgen we dan weer een ongemakkelijk gevoel als we naar zijn nummer luisteren.

We denken dat het voor Blanche hoe dan ook een mooie avond zal worden. Winnen zal ze waarschijnlijk niet doen, (of wel?) maar Europa gunt haar nu al succes en dat zien we in de charts. Een gouden plaat heeft ze al binnen, dus het avontuur is hoe dan ook afgesloten met een prijs!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.