Kiev Live: Wat zijn de kansen voor OG3NE en co?

De kandidaten van de tweede halve finales hebben alles gegeven tijdens de tweede generale repetitie. Op basis van deze beelden stemmen de verschillende vakjury’s en geven ze zo al de helft van de punten. De hele show werd al eens doorlopen en indien er morgen een probleem zou zijn met de doorgifte van een optreden, komt het optreden van vanavond in de plaats. Die kans is echter vrij miniem. Morgen stemmen ook de kijkers in Europa en kennen we alle finalisten van het Eurovisie Songfestival. Nu kijken we na deze generale repetitie wie de kanshebbers zijn voor die finale van zaterdag.

Het is Servië die de reeks van achttien kandidaten mag openen. Ze doen dat niet mis, maar in vergelijking met de eerste halve finale, heeft deze uitzending geen knaller van een opener. “In Too Deep” is nooit echt spannend. Oostenrijk heeft de tweede positie gekregen. Het is een liefelijk optreden en het nummer is aardig, maar toch een twijfelgeval voor de finale. Macedonië was een fanfavoriet op voorhand, maar zangeres Jana kan het totaal niet waarmaken live. De kansen voor finale lijken uitgesloten. Malta daarentegen heeft met Claudia een ervaren zanger. Ze zingt een oubollige inzending, dus af te wachten wat de kijkers daarvan gaan vinden. De eerste ‘zekere’ finalist volgens ons is Roemenië. Kwalitatief niet meteen de beste inzending, maar de gimmick van het jodelen en het enthousiasme moet hen een finaleplek opleveren. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Roemenië, Malta, Oostenrijk, Servië, Macedonië.

Onze Nederlandse buren hebben met OG3NE niet meteen de origineelste inzending, maar het live optreden tilt het naar een veel hoger level. De drie zussen mogen zich opmaken voor de finale. Ook Hongarije zien we volgens ons terug in de finale van het Eurovisie Songfestival: traditionele zang en emotie scoren vaak heel goed en dit nummer barst ervan. Denemarken stuurt een ijzersterke zangeres naar Kiev die haar hart en ziel in het nummer weet te leggen. Of die passie genoeg is voor een finaleplaats? De kansen in dit blokje zijn volgens ons het minste voor Ierland. Het nummer is redelijk gedateerd, maar het stemgeluid van Murray kan misschien wel velen verrassen. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Nederland, Denemarken, Hongarije, Ierland.

Met San Marino denken we wel zeker te zijn dat ze niet doorgaan naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Valentina Monetta zal nog een vijfde keer moeten terugkomen voor haar tweede finaleplaats. Ook Kroatië zou in de halve finale moeten blijven steken, maar de gimmick is te groot om dit compleet te negeren. Net wel of net geen finale. Noorwegen is ook niet helemaal zeker, maar van deze vier landen zien we hen we l het meest, kans maken om naar de finale te gaan. Het land heeft het voor elkaar gekregen om vooraf opgenomen vocalen te krijgen op band. Is dat in hun voordeel? Zwitserland stuurt een aardige act naar Kiev en een aardig liedje, maar is aardig goed genoeg voor de finale van deze competitie. Op uitzondering van San Marino zijn dit allemaal randgevallen. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Noorwegen, Zwitserland, Kroatië, San Marino.

Het laatste blok na de break start met Wit-Rusland. Een vrolijk liedje, maar de boodschap ontgaat volledig. Portugal bewees dat de eigen taal geen probleem moet zijn, maar hier mis je de chemie. Bulgarije is dan weer één van die zekere finalisten. Kristian is de jongste kandidaat dit jaar, maar daarom zeker niet de meest onervaren. Hij brengt zijn nummer goed en het heeft hitpotentieel. Kandidaat voor de laatste plaats is Litouwen. Dit is gewoon vervelend om naar te luisteren en het doet drie minuten pijn aan de oren. Baltische broeder Estland doet het dan weer veel beter met een ervaren duo, los van elkaar. De chemie ontgaat hier ons ook wel een beetje, maar kans op finale is reëel. Israël sluit de rij van achttien af en sinds gisteren is gebleken dat die laatste plek niet meteen finale wil zeggen. Imri weet echter zijn nummer goed te verkopen dus finale kan. Van grootste naar kleinste kwalificatiekans: Bulgarije, Israël, Estland, Wit-Rusland, Litouwen

Na Nederland en voor Hongarije is er een break, alsook na Zwitserland en voor Wit-Rusland. Dinsdag vielen zowel de kandidaten voor als na die breaks af. Hier liggen de kaarten hopelijk anders. Aan de start van de show treden de presentatoren op. Ze brengen enkele Songfestivalhits met een Oekraïens jasje. Tijdens de show krijg je ook Ruslana en Verka Serduchka te zien. De eerste won in 2004 het festival en zal optreden, terwijl de andere tweede werd in 2007. Zij zal te zien zijn in haar tweede filmpje.

Net zoals gisteren krijgen in de tweede halve finale drie landen de kans om op te treden. Deze keer waren dat Levina uit Duitsland, Alma uit Frankrijk en O.Torvald uit het gastland Oekraïne. Deze drie landen stemmen vanavond en morgenavond ook mee.

De kaarten liggen in deze tweede halve finale helemaal anders. Er zijn veel minder kandidaten wie we zeker terugzien in de finale. Enkel Roemenië en Bulgarije zien we zeker terug volgens ons en de kansen zijn heel groot voor Nederland en Denemarken. Andersom lijken San Marino en Litouwen weer de enige landen die zeker hun koffers mogen pakken na morgenavond.

Nu is het vooral genieten voor de Belgen van een fijne tweede halve finale en kan Nederland zich waarschijnlijk ook gaan opmaken voor een finale, maar zal het eerst nog enkele uren moeten nagelbijten zoals wij de afgelopen dagen dat moesten doen. Toi toi toi!

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.