Zondag 14 mei. Enkele minuten na halftwee lokale tijd won Salvador Sobral voor Portugal het Eurovisie Songfestival 2017 in Kiev. Voor 41 omroepen betekende dat meteen het einde van een lange periode en het begin van reflectie en de voorbereiding voor een nieuwe deelname. De Portugese omroep RTP kon toen beginnen aan de voorbereidingen van het Eurovisie Songfestival 2018. In deze reeks volgen we wekelijks de voorbereidingen op de voet. Wat heeft er zich allemaal afgespeeld op de weg naar op de weg naar “Eurovisão 2018”.

Je kon er afgelopen week niet omheen: Lissabon is de gaststad van het Eurovisie Songfestival 2018 geworden. Dat kon je zo al een beetje in mei voorspellen, maar RTP wou iedere potentiële gaststad een eerlijke kans geven. Dat deden ze ook en een dikke twee maanden na de overwinning van Sobral kreeg Parque das Nações het festival toegewezen. RTP spreekt nog niet over de MEO Arena, al gaat het festival daar wel door. De omroep zal waarschijnlijk nog proberen een sponsordeal rond te krijgen met de telecomgigant.

Ook de data werden meteen bekend: dinsdag 8 mei voor de eerste halve finale, donderdag 10 mei voor de tweede halve finale en zaterdag 12 mei voor de finale. Wie op vrijdag 11 mei een dag verlof neemt kan in Lissabon live de tweede halve finale en finale gaan meemaken, want donderdag 10 mei is namelijk een feestdag in ons land (en niet in Portugal). In de repetitieweek valt er op dinsdag weer de Dag van de Arbeid.

Nog nieuws uit Portugal deze week, want de nationale finale zal verhuizen naar het noorden van het land. Guimarães zal namelijk Festival da Canção verwelkomen in Pavilhão Multiusos op 4 maart 2018. RTP maakte meer informatie bekend deze week.

Deze week raakte ook bekend dat Julia Samoylova, die normaal Rusland moest vertegenwoordigen in Oekraïne maar na een hele saga toch niet ging, nog niet officieel naar Lissabon gaat. De omroep had snel na de hetze dit jaar dat trouwens beloofd aan de zangeres en dat ook breed in de pers uitgesmeerd. Toch is haar deelname dus nog niet officieel. Geruchten gaan dat Sergey Lazarev het voor een tweede keer gaat proberen.

Ierland en Georgië bevestigden deze week hun komst naar Lissabon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.