Eurovisão 2018 [9]: Turkije terug in 2018?

Zondag 14 mei. Enkele minuten na halftwee lokale tijd won Salvador Sobral voor Portugal het Eurovisie Songfestival 2017 in Kiev. Voor 41 omroepen betekende dat meteen het einde van een lange periode en het begin van reflectie en de voorbereiding voor een nieuwe deelname. De Portugese omroep RTP kon toen beginnen aan de voorbereidingen van het Eurovisie Songfestival 2018. In deze reeks volgen we wekelijks de voorbereidingen op de voet. Wat heeft er zich allemaal afgespeeld op de weg naar op de weg naar “Eurovisão 2018”.

2012 was het laatste jaar waarin Turkije tot op heden deelnam aan het festival, met een zevende plaats voor Can Bonomo (foto) in broedernatie Azerbeidzjan. In 2013 trok Turkije zich terug omdat het niet akkoord ging met de gang van zaken op het Eurovisie Songfestival. In zowel 2014, 2015, 2016 als 2017 kwamen hoopvolle berichten dat het land opnieuw zou deelnemen. Telkens werd de boot afgehouden. Ook in 2018 is het bericht gelanceerd. Waarom zou het wel kunnen lukken dit jaar?

  • Het bericht kwam niet van één of andere website, krant of tabloid, maar rechtstreeks van de enigste Turkse winnares van het festival: Sertab Erener (2003). “Ik denk dat onze volgende vertegenwoordiger in 2018 moet winnen” zei ze in een Instagram Live sessie.
  • TRT heeft een nieuwe directeur-generaal, Ibrahim Eren. Hij werkte in het verleden voor de EBU en heeft een duidelijke visie voor de omroep: nationaal én internationaal actief zijn en blijven voor alle Turken in Europa. De vorige directeur richtte zijn pijlen enkel op Turkije. Eren heeft volgens insiders een meer pro-Europese visie.
  • Ook Hadise (2009) wilt Turkije terug: “Ik hoop dat mijn mooie land terug op het festival”. De jaren voorheen zouden artiesten deze mening niet zomaar naar buiten brengen. Ook andere bekende artiesten in het land zoals Atiye staan open voor deelname.
  • Er zijn verschillende NGOs die vorig jaar al probeerden Turkije terug te krijgen op het festival, om zo de Turkse cultuur aan de wereld te laten zien. De overwinning van Jamala werd vorig jaar al druk besproken, die van Salvador Sobral uit Portugal dit jaar iets minder.
  • En last but not least… de fans. De afgelopen vijf jaar zijn zij het actiefst gebleven op Turkije terug op het festival te krijgen, maar tevergeefs. Is poging nummer zes de goede poging? We gaan het zien in de komende weken en maanden.

Israël zou officieel mogen deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Dat staat te lezen op de website van het festival zelf in een top 10-artikel: “Nieuwe avonturen wachten voor Israël op het Eurovisie Songfestival, deze keer met een nieuwe omroep (IPBC). Meer details over de deelname van het landen in 2018 worden binnenkort verwacht” staat er te lezen. Een officiele bevestiging van deelname in 2018 is er nog niet.

Deze week bevestigden geen landen hun deelname voor het Eurovisie Songfestival. Enkel Zwitserland liet in zijn kaarten zien voor de nationale finale. Opvallend is dat Nederland ook nog steeds officieel heeft laten weten dat ze gaan deelnemen in Portugal. (#Eurodrama? 😀)

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.