Zondag 14 mei. Enkele minuten na halftwee lokale tijd won Salvador Sobral voor Portugal het Eurovisie Songfestival 2017 in Kiev. Voor 41 omroepen betekende dat meteen het einde van een lange periode en het begin van reflectie en de voorbereiding voor een nieuwe deelname. De Portugese omroep RTP kon toen beginnen aan de voorbereidingen van het Eurovisie Songfestival 2018. In deze reeks volgen we wekelijks de voorbereidingen op de voet. Wat heeft er zich allemaal afgespeeld op de weg naar op de weg naar “Eurovisão 2018”.

Deze week publiceerde de EBU, de organisatie achter het Eurovisie Songfestival, enkele nieuwe regels of wijzigingen voor de editie van 2018. Deze zijn er vooral gekomen na de fouten die er afgelopen editie werden gemaakt met jury’s en natuurlijk het Oekraïne-Rusland debacle. Dit zijn ze op een rijtje:

  • Politieke aspect: Een bevestiging van een eerdere regel, maar het festival is en blijft een apolitiek event. Alle partijen betrokken aan de shows moeten zoveel mogelijk vermijden om aan politieke statements te doen. Denk dan maar aan Rusland-Oekraïne de afgelopen jaren of de relatie tussen Azerbeidzjan en Armenië, waar bijvoorbeeld een Armeense artieste met de vlag van Nagorno-Karabach staat te zwaaien en de Azerbeidzjanen landgenoten oppakken die voor Armenië stemmen.
  • Criteria voor artiesten: Artiesten moeten vanaf nu zeker zijn dat ze het land mogen betreden waar het festival zal plaatsvinden. Het mag dus geen provocerende daad zijn om een artiest zo te kiezen dat het al op voorhand weet dat het niet mag deelnemen.
  • Onafhankelijk van juryleden: Juryleden moeten nog onafhankelijker worden. Ze mogen geen banden hebben met de deelnemende artiesten en/of delegatieleden. Ook mogen ze andere juryleden niet beïnvloeden en mogen ze hun mening niet openbaar maken tot na de uitzendingen. In het verleden werden verschillende juryleden uitgesloten omdat ze te loslippig of corrupt waren.
  • Media: Een compleet nieuwe regel is over sociale media. De EBU gaat strikter toekijken op het sociale mediagebruik van de omroepen en het moet duidelijk zijn dat een omroep onafhankelijke media publiceert. Ook heeft de EBU een clausule genomen dat enkel zij de show op YouTube mogen zetten. In het verleden deden o.a. de Georgiërs en de Grieken dat ook.
  • Verantwoordelijkheid voor gastomroep: Na het ietwat hobbelige parcours van de Oekraïense omroep voor het festival van 2017 is er nu ook een regel over de verantwoordelijk van de gastomroep, voor komende editie RTP. RTP (en toekomstige gastomroepen) zal alle deadlines moeten respecteren én moet verzekeren dat alle artiesten het land in mogen (tenzij een provocerende deelname) voor de repetities en liveshows. De omroep moet ook de veiligheid van eenieder organiseren. Anders kan de EBU een andere gastomroep kiezen.
    De regels zijn er dus vooral gekomen na de ‘mindere’ organisatie van Oekraïne en de commotie rond Julia Samoylova (foto) en de wering van de artieste.

De Wit-Russen lieten weten dat ze zullen deelnemen in Lissabon. Ook Spanje zal aanwezig zijn in buurland Portugal, zelfs na die pijnlijke laatste plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.