Eurovisão 2018 [13]: Junior 2017 telt zestien deelnemers.

Zondag 14 mei. Enkele minuten na halftwee lokale tijd won Salvador Sobral voor Portugal het Eurovisie Songfestival 2017 in Kiev. Voor 41 omroepen betekende dat meteen het einde van een lange periode en het begin van reflectie en de voorbereiding voor een nieuwe deelname. De Portugese omroep RTP kon toen beginnen aan de voorbereidingen van het Eurovisie Songfestival 2018. In deze reeks volgen we wekelijks de voorbereidingen op de voet. Wat heeft er zich allemaal afgespeeld op de weg naar op de weg naar “Eurovisão 2018”.

Deze week kwam er onverwacht nieuws van de EBU, die deze week al de volledige deelnemerslijst vrijgaf van het Junior Eurovisie Songfestival 2017. Zestien landen zullen deelnemen aan de competitie op 26 november in Olympic Palace in het Georgische Tbilisi. Normaal ging het event door in een grotere zaal, maar GPB zag hier van af. De zestien deelnemende landen zijn:

 1. Albanië (RTSH)
 2. Armenië (ARMTV)
 3. Australië (ABC)
 4. Cyprus (CYBC)
 5. Georgië (GPB)
 6. Italië (RAI)
 7. Ierland (TG4)
 8. Macedonië (MRT)
 9. Malta (PBS)
 10. Nederland (AVROTROS)
 11. Polen (TVP)
 12. Portugal (RTP)
 13. Oekraïne (UA:PBC)
 14. Rusland (RTR)
 15. Servië (RTS)
 16. Wit-Rusland (BTRC)

In Australië neemt ABC de competitie over van SBS. Dat is mogelijk omdat het land een speciale uitnodiging krijgt van de EBU en omdat zowel ABC als SBS een “associate member” zijn van de EBU. Bulgarije (BNT) en Israël (IPBC) doen ten opzichte van vorig jaar niet meer mee, maar de beiden omroepen reageren verbaasd dat er nu al een beslissing werd genomen. Ook HRT uit Kroatië overwoog een comeback. De Portugese omroep RTP maakte na tien jaar dan weer een comeback.

Vanaf dit jaar komt er ook een nieuwe stemming. Het publiek krijgt terug de helft inspraak, maar deze keer via online voting. Van vrijdagavond tot aan de show kan het publiek via de website stemmen. Ook tijdens de show zal er een stemming plaatsvinden. Die twee worden samengeteld en vormen de helft van het resultaat. De andere helft komt van de jury.

De voorbereidingen voor Lissabon 2018 gaan natuurlijk ook verder. IJsland kondigde deze week aan dat het een nationale finale zal houden zoals de vorige jaren. Deze week bevestigden enkele landen hun komst naar Portugal. Dat waren Armenië, Azerbeidzjan, IJsland en Servië. De Turken hebben dan weer laten weten niet naar Portugal te komen.

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.