De 27-jarige Laura Groeseneken zal België vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2018 in Lissabon. Dat raakte vanavond bekend in de uitzending van “Van Gils & Gasten” op Eén. De zangeres brengt over acht maanden (!) de zestigste Belgische bijdrage.

Niet Lesley-Ann Poppe of Tom Dice (2010), die ook in de uitzending te gast waren, maar Laura Groeseneken gaat het volgend jaar proberen waar te maken. De kijker kon kennismaken met haar via een jazzy en Engelstalige cover van “Amar Pelos Dois” (“Love For Both”), de winnende inzending van Portugal dit jaar. In die taal zal ze straks ook haar inzending gaan brengen.

“Ik ben blij dat ik het kan zeggen zeker aan mijn collega’s. Nu komt het helemaal goed!” zegt ze als eerste reactie aan Lieven Van Gils. Peter Van De Veire lichte de keuze toe: “Wij kennen haar al een tijdje. Wat de doorslag gegeven heeft, was 2012. Toen trad ze op tijdens een James Bond-concert dat we bij de VRT wisten dat ze ooit naar het Songfestival moest gaan.”

“Ik moest er wel over nadenken. Ik speel ook nog bij Piet en vroeg me af welke inpact dat ging geven. Maar eigenlijk viel alles als een puzzelstuk in elkaar. Ik heb vrij snel ja kunnen zeggen” vertelde Groeseneken. Kurt Van Eeghem, ook te gast in de show, is fan: “Men gaat tegenwoordig terug naar de muziek en de stem en dat zie je bij haar.” Laura vult aan: “Ik ga omdat het terug een Songfestival is geworden”.

Grappig weetje: Laura werkt bij IKEA Zaventem als ‘visual merchandiser’, waar ze mee de styling en inrichting doet. “Ik heb het apart in een hokje aan mijn baas gaan zeggen. Die dacht dat ik een zwangerschap ging aankondigen” zegt Laura al lachend..

Wie is Laura Groeseneken?

De bibliografie die Groeseneken zelf verspreid via de sociale media gaat als volgt:

Sennek brengt een moderne mix van soul, electronica en pop. Het brein achter dit project is zangeres ‘Laura Groeseneken’. Deze Leuvense legde op korte tijd een straf parcours af. Als zangeres en muzikante bij Ozark Henry en voormalig lid van het dubstep collectief AKS, tourde ze wereldwijd. Naast optreden heeft Laura altijd de drive gehad om zelf nummers te schrijven. Tussen projecten door kreeg ze de kans om met Alex Callier (Hooverphonic) in de studio te kruipen. Ze schreven samen de Hooverphonic single ‘Gravity’ die gebruikt werd als soundtrack voor een wereldwijde reclamecampagne van Cacharel. De goesting in een eigen project werd steeds groter.

Met Sennek wil Laura vooral zichzelf tonen. Zo ook de groepsnaam die afstamt van haar eigen achternaam. Op dit moment werkt ze aan een album met de Londense producer Dom Howard (Submotion Orchestra)

België op het Eurovisie Songfestival

België zal in 2018 voor de zestigste keer deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. Het begon met Fud Leclerc en Mony Marc in 1956 en in 2017 had Blanche de voorlopig laatste bijdrage. Eén keer won ons land, in 1986 met Sandra Kim en “J’aime La Vie”. Sinds de introductie van de halve finales stond België zes keer in de finale. In 2004 was dat rechtstreeks met “1 Life” van Xandee. In 2010, 2013, 2015, 2016 en 2017 lukte het België om zich te plaatsen.

Sinds 2015 is België aan het heropleven op het festival. Toeval of niet wil dat de VRT twee keer op rij voor een Laura gaat. Wij wensen Laura Groeseneken een even goed of nog beter resultaat toe én heel veel succes!

Volg Laura Groeseneken via Facebook, Instagram of Soundcloud. De uitzending van “Van Gils & Gasten” kan je herbekijken via VRT Nu tot en met 28 oktober.

Enkele leuke weetjes:

  • Het is al de derde Laura sinds 2012 die ons land gaat vertegenwoordigen. Eerder hadden we Laura Van Den Bruel in 2012 en Laura Tesoro in 2016. Voeg Laura Groeseneken dus ook maar aan dat lijstje toe.
  • Voor het eerst sinds 2012 gaat er géén kandidaat die bekend werd via The Voice naar het Eurovisie Songfestival. In 2013, 2014, 2015 en 2017 ging een kandidaat van The Voice Belgique naar het festival, in 2016 ging de runner-up van The Voice Van Vlaanderen.
  • Laura werkt dus bij IKEA. Dat doet ze halftijds. Daarnaast is ze ook zangdocente.
  • De zangeres kan in principe bijna een half jaar werken aan haar nummer. Midden maart moet het nummer worden ingeleverd bij de European Broadcasting Union tijdens de delegatiebijeenkomst. Binnen acht maanden staat ze op het Eurovisie Songfestival.
  • De trend van ‘tieners’ sturen naar het festival is nu ook afgelopen. In 2015 ging een 19-jarige Loïc Nottet, in 2016 een 19-jarige Laura Tesoro en in 2017 een 17-jarige Ellie Delvaux. Groeseneken is ‘al’ 27 jaar. In 2012 was Laura Van Den Bruel trouwens ook 17 jaar en Roberto Bellarosa was 18 jaar in Malmö. Enkel Axel Hirsoux viel de afgelopen jaren uit de toon met zijn 31-jarige leeftijd.

Foto: © VRT Bas Bogaerts

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.