“Catalonia twelve points?”

Is Catalonië binnenkort een onafhankelijk land? Het parlement in de regio stemde vandaag voor onafhankelijkheid na het beruchte referendum van enkele weken geleden. Heeft een (mogelijke) Catalaanse afscheuring gevolgen voor het Eurovisiesongfestival?

In het verleden vertegenwoordigde elf Catalanen het Spaanse volk op het Eurovisiesongfestival. Toch werd een inzending van het land nooit in het Catalaans gebracht. In het begin liet het regime van Franco dit niet toe en nadien wilde de omroep ook enkel en alleen maar Spaans (en af en toe wat Engels erbij) op het Eurovisiesongfestival om zo “heel Spanje tentoon te stellen op het grootste podium van de wereld“.

1968: Catalaans “La, La, La”? Franco zegt no.

In 1968 had de Televisión Española intern gekozen om Joan Manuel Serrat naar Londen te sturen met “La, La, La”. Amper twee weken voor het festival liet hij weten dat hij het nummer in het Catalaans zou zingen, wat toegelaten werd door de regels van de EBU. De regering kwam in spoedberaad bij elkaar en liet de zanger diskwalificeren. Hij verliet het land en boycotte vervolgens jarenlang elk TVE-programma.

Massiel, die op dat moment op tournee was in Mexico, werd overgevlogen naar Madrid. De omroep liet haar promotie voeren in verschillende landen alvorens het festival van 6 april. Met een volledig Spaanstalig “La, La, La” won ze het festival, maar ook dat zou ruim veertig jaar later enige controversie veroorzaken. De overwinning zou volgens een documentairemaker namelijk gekocht zijn door het Spaanse bewind. In ruil voor stemmen zou TVE geld geven op programma’s van desbetreffende omroepen aankopen.

Elf Catalaanse artiesten, nul Catalaanse taal.

Elf Catalanen vertegenwoordigen Spanje al op het Eurovisiesongfestival, maar een Catalaanstalig nummer werd nooit toegelaten door de omroep. Regelmatig leidde dat tot een rel, maar toch bracht de desbetreffende artiest op het podium netjes zijn inzending in het Spaans.

Deze Catalanen vertegenwoordigde Spanje in het verleden:

  • 1962: Victor Balaguer –  Llámame (laatste, 0 punten)
  • 1963: José Guardiola – Algo prodigioso (twaalfde, 2 punten)
  • 1969: Salomé – Vivo cantando (winnaar, 18 punten)
  • 1974: Peret – Canta y sé feliz (negende, 10 punten)
  • 1981: Bacchelli – Y sólo tú (veertiende, 38 punten)
  • 1989: Nina – Nacida para amar (zesde, 88 punten)
  • 1991: Sergio Dalma – Bailar pegados (vierde, 119 punten)
  • 2003: Beth – Dime (achtste, 81 punten)
  • 2008: Rodolfo Chikilicuatre – Baila el Chiki-chiki (zestiende, 55 punten)
  • 2017: Manel Navarro – Do It for Your Lover (laatste, 5 punten)

“Boycott Franco & Salazar”

In 1964, na het Zwitserse optreden, liep er een man op het podium met een spandoek: “Boycott Franco & Salazar”. Franco was destijds de staatsleider van het land, maar ging de boeken is als dictator. Franco liet de Catalaanse en Baskische cultuur onderdrukken en vaardigde tientallen jaren een verbod uit op het gebruik van Catalaanse taal en cultuur.

Er bestaat maar één foto van de actie.

Wie de man was is nooit bekend geworden. Hij zou nadien een boete van 500 Deense kronen hebben gekregen. Een rechtstreeks gevolg werd dat alle uitzendingen met enkele seconden vertraagd werden uitgezonden om zulke situaties te vermijden.

Hoe Andorra ook Catalonië vertegenwoordigde.

Andorra debuteerde op het Eurovisiesongfestival in 2004 en zou naast Andorra jarenlang officieus ook Catalonië vertegenwoordigen. Bij de eerste nationale finale van het land stemde een jury, de kijkers in Andorra maar ook de Catalanen konden stemmen en hun uitslag werd ook opgenomen in het eindresultaat. 2004 werd dan ook het eerste jaar dat er een inzending te horen was in het Catalaans (de officiële taal van Andorra) op het Eurovisiesongfestival. Alle inzendingen zouden in het Catalaans worden gebracht, soms in een combinatie met het Engels.

Slechts één keer zou (tot op heden) een Catalaanse haar eigen taal zingen op het Eurovisiesongfestival. Zangeres Gisela werd gekozen door RTVA om het piepkleine staatje te vertegenwoordigen in Belgrado en bracht er “Casanova”. Ze zou stranden in de halve finales, iets wat elke Andorrese inzending deed. Andorra besloot eind 2009 te stoppen met het festival.

Catalonië straks onafhankelijk op Eurovisie?

Kan Catalonië straks meedoen aan het Eurovisiesongfestival als onafhankelijk land? Enkel Catalonië beschouwd zichzelf nu onafhankelijk en de tijd zal uitwijzen hoe de situatie gaat lopen. Op de hypothetische vraag is het antwoord meer dan waarschijnlijk “neen”. Een omroep moet actief lid zijn van de European Broadcasting Union zijn. Vooraleer een omroep lid kan worden moet het algemeen internationaal erkend zijn en het ziet er niet naar uit die erkenning er zal komen. Ieder lid moet ook zijn toestemming geven voor een nieuwe omroep. Om diezelfde reden kan Kosovo ook niet deelnemen. Catalonië heeft wel een omroep: TV3.

Catalonië roept dan wel vandaag zijn onafhankelijkheid uit, maar of de roep naar onafhankelijkheid beantwoord zal worden is nog maar de vraag. En komt dat antwoord er al dan niet met geweld? Volgend jaar verschijnt er alvast een Spaans kandidaat op het Eurovisiesongfestival, maar “Catalonia, twelve points” zal er niet in 2018 komen. Of een ander jaar.

Voor meer inhoud rond deze kwestie: raadpleeg VRT NWS. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.