Onheilspellende berichten uit – officieel – de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Persagentschap META schrijft op zijn website dat de openbare omroep geen toegang meer krijgt tot diensten van de European Broadcasting Union (EBU) wegens openstaande schulden.

Het nieuws zou komen van een anonieme bron binnen de omroep. Claire Rainford, head of Communications bij de Europese omroepenunie, weet het nieuws wel te bevestigen: “De Macedonische omroep heeft jammer genoeg geen toegang tot onze diensten. Het krijgt weer toegang wanneer de schulden zijn afgelost bij de EBU.” Een concreet bedrag noemt ze niet, maar het zou gaan om 500.000 euro volgens de anonieme bron. In totaal heeft de omroep ruim twintig miljoen schulden bij verschillende partijen.

De afsluiting van de diensten heeft volgens de bron “rampzalige gevolgen” voor het land: geen sportwedstrijden, geen buitenlandse films en geen Eurovisiesongfestival. Een actief lidmaatschap is namelijk vereist voor deelname aan de competitie. Ook in 2016 werd een omroep zijn toegang afgenomen tot het festival. Roemenië had zelfs al een kandidaat en nummer gekozen, maar de EBU weigerde het land toe te laten. De Roemeense omroep stond wel bijna vijftien miljoen euro in schuld.

Macedonië deed dit jaar mee aan het Eurovisiesongfestival 2017 met Jana Burčeska, die tot de fanfavorieten werd gerekend met “Dance Alone”. Zoals dat al wel eens vaker gaat, viel deze fanfavoriet uit tijdens de halve finales. Ze zorgde wel voor het moment van het jaar door live ten huwelijk gevraagd te worden door (ondertussen) echtgenoot Aleksandar en haar zwangerschap aan te kondigen van (ondertussen geboren) dochter Dona.

[UPDATE 30/10] Verscheidene fansites melden vandaag dat de EBU Macedonië geen toegang geeft tot het Eurovisiesongfestival 2018. Zowel de EBU als MKRTV hebben dit nog niet zelf geschreven op hun eigen portalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.