Internationale jury en panel kiezen Duitse inzending.

De Duitse finale van 2018 gaat “meer internationaal” worden. Dat schrijft de omroep NDR om zijn website omtrent het Eurovisiesongfestival. Ze doen beroep op een Europees panel en een vakjury uit voormalige juryleden op het Eurovisiesongfestival. 

Vanaf nu kunnen artiesten tot en met 6 november hun kandidatuur stellen. Nadien ligt het lot in andermans handen, namelijk in dat van een 100-koppig Europees panel en een internationale expertenjury. Ze moeten nog geen nummer hebben wanneer ze zich inschrijven.

Het Europees panel zal worden samengesteld door de omroep, die naar eigen zeggen “meer dan tienduizend” mensen heeft aangesproken via sociale media. Het moet een internationale vertegenwoordiging zijn van de samenleving. De jury zal bestaan uit 20-25 mensen die eerder al in een jury hebben gezeten om te stemmen voor hun land.

Tot twintig artiesten zullen door het Europese panel gekozen worden. In een tweede fase zal datzelfde panel, nu samen met de internationale jury, dat aantal herleiden tot vijf kandidaten die mogen meedoen aan de finale. Voor hen zal er een nummer geschreven worden. In de finale krijgt ook de kijker inspraak.

Thomas Schreiber, coördinator van de selectie, spreekt van een radicale wijziging: “Na intensieve gesprekken beginnen we helemaal opnieuw in vergelijking met vorige jaren. We willen niet meer nationaal blijven en tegemoet komen aan de smaak van het internationale publiek en dat al vanaf het prille begin.”

Duitsland is al enkele jaren het rechte pad kwijt na drie topnoteringen in het begin van het decenium. De afgelopen drie edities eindigde Duitsland laatste met nul punten (2015), laatste met elf punten (2016) en voorlaatste met zes punten (2017). Dit jaar deed Levina mee met “Perfect Life”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.