Sanremo 2018 weer selectiemethode, finale op 10 februari.

Het gerenommeerde festival van Sanremo, alsook de “moeder van het Eurovisiesongfestival” mag in 2018 weer fungeren als selectiemethode voor de Europese competitie, die dit jaar zal plaatsvinden in Lissabon. Italië is nu al gegarandeerd van een plaats in de finale op zaterdag 12 mei 2018.

Gisteren werd het definitieve reglement vrijgegeven door de RAI. Een letterlijke passage uit het document leert ons dat de winnaar wederom de keuze heeft om naar het Eurovisiesongfestival te gaan:

De winnende artiest uit de hoofdcategorie zal van de RAI het recht krijgen om deel te nemen en de Italiaanse vertegenwoordiger te zijn op het Eurovisiesongfestival 2018. Indien deze artiest deze optie niet wil gebruiken, zal de RAI het recht hebben om een andere kandidaat uit het deelnemersveld te kiezen volgens hun eigen criteria.

Sinds 2011, toen Italië zijn comeback maakte op het Eurovisiesongfestival, gaat een kandidaat van het Sanremo Festival ook naar de internationale wedstrijd. Enkel in 2014 koos de omroep intern een andere artiest. Sinds 2015 werd in het reglement ingeschreven dat de winnaar altijd eerste keus krijgt.

Sanremo 2018 krijgt weer enkele nieuwe regels of veranderingen. Inzendingen mogen komend jaar vier minuten lang zijn, een halve minuut langer dan voordien. De artiesten gaan terug in duet met een grote artiest, wat ook zal meetellen voor de einduitslag. Ook zal er geen kandidaat afvallen voor de finale. De grootste verandering is dan weer misschien de artistiek directeur. Carlo Conti zwaaide na drie jaar af en Claudio Baglioni neemt zijn plek in.

Het Sanremo Festival zal volgend jaar plaatsvinden van 6 februari 2018 tot en met 10 februari 2018. In 2017 won Francesco Gabbani met “Occidentali’s Karma” en werd hij de topfavoriet. Uiteindelijk stelde hij teleur door ‘maar’ zesde te eindigen in Kiev.

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.