Volgens de Macedonische nieuwssite MKD mag de nationale omroep van het land, MRT, weer gebruik maken van diensten geleverd door de European Broadcasting Union. Dat zou zeggen dat het land weer mag meedoen aan het Eurovisiesongfestival.

Afgelopen vrijdag schreef MKD op zijn website dat de omroep sinds 2012 al zo’n dertien miljoen aan schulden heeft terugbetaald aan schuldeisers. Die was gecreëerd door een gebrekkig beleid bij de organisatie in de jaren voordien volgens de krant. De EBU was één van die schuldeisers, met zo’n 3,1 miljoen euro. De krant schrijft dat de afgelopen vijf jaar er zo’n zes miljoen in totaal werd overgemaakt richting Genève (schulden en lidgeld), maar dat er toch nog een schuld was van zo’n half miljoen euro volgens andere bronnen.

Nu zou – volgens een bron binnen MRT – een topoverleg zijn geweest tussen de Macedonische omroep en de European Broadcasting Union. Die bron zegt dat “alle lopende sancties worden opgegeven en dat de omroep weer gebruik kan maken van de EBU-diensten”. Die diensten zijn onder andere nieuwsuitwisseling tussen alle deelnemende omroepen, maar ook sport en entertainment zit in dat pakket. Met de maatregel zou Macedonië weer mogen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Bevestiging van de EBU en MRT moeten nog komen.

Nieuw project tussen EU en EBU om Balkanomroepen te steunen.
Deze week kwam er ook nieuws binnen dat de European Broadcasting Union om zes omroepen in de Balkan financieel en structureel te gaan ondersteunen in de komende jaren en dat in samenwerking met de Europese Unie. De omroepen uit Albanië, Bosnië, Macedonië, Montenegro, Servië en Kosovo zitten in het project.

Mocht Macedonië daadwerkelijk meedoen in Lissabon, zoeken ze binnenkort een opvolger voor Jana Burčeska. Zij deed mee in Kiev met “Dance Alone”, maar haalde de finale niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.