OVERZICHT: Kent u onze tien Belgische Junior-inzendingen nog?

Nooit wonnen we, maar toch was België een graag gezien land op het Junior Eurovisiesongfestival. Was, want op 26 maart 2013 maakte de VRT bekend dat het geen kandidaat meer zou afvaardigen. Ondertussen zijn we er al vijf edities niet meer bij.

Tussen 2003 en 2012 deed België mee aan het Junior Eurovisiesongfestival. Niets wees erop dat België in 2013 zou stoppen, maar toch trok de VRT de stekker eruit. Ook komende zondag doet er geen Belgische bijdrage mee. Wij kijken vandaag terug naar tien jaar België op het Junior Eurovisiesongfestival.

Kopenhagen 2003: X!NK – De Vriendschapsband

De eerste vertegenwoordigers van België werden op TV1 gekozen via Eurosong For Kids. X!NK won met “De Vriendschapsband” en eindigde zesde in Kopenhagen. De groep van Jonas, Niels, Philip en Thomas. scoorde een hit in Vlaanderen. Binnenkort staat leadzanger Jonas vier keer in een uitverkocht Sportpaleis in het kader van Ketnet’s Throwback Thursday.

Lillehammer 2004: Free Spirits – Accroche-Toi

Eén keer organiseerde de RTBF solo een voorronde voor het Junior Eurovisiesongfestival en dat was in 2004. Net zoals in 2003 won een rockband: Free Spirits. Met “Accroche-Toi” eindigde België tiende in Noorwegen.

Hasselt 2005: Linsday – Mes Rêves

De VRT en RTBF kregen in 2005 samen de organisatie van het Junior Eurovisiesongfestival toegewezen. Officieel organiseerde ze het samen, maar het is een publiek geheim dat de RTBF de nationale finale voor zijn rekening nam, terwijl de VRT meer budget kon vrijmaken voor de internationale finale. De Waalse Linsday won met “Mes Rêves” en eindigde elfde in Hasselt.

De runner-up van de competitie, Max, werd later bekend als leadzanger van Oscar And The Wolf. Hij gaf dat jaar ook de Belgische punten door.

Boekarest 2006: Thor! – Een Tocht Door Het Donker

De RTBF trok zich na 2005 terug en de VRT zou alleen verantwoordelijk worden voor de Belgische kandidaat. Voor het laast werd Eurosong For Kids georganiseerd en de toen 8-jarige Thor Salden won met “Een Tocht Door Het Donker”. Hij eindigde zevende tijdens de finale, maar had wel een nummer 1-hit in de Ultratop.

Rotterdam 2007: Trust – Anders

Eurosong For Kids werd in 2007 Junior Eurosong. De grote favoriete om te winnen was Bab (vandaag de dag te zien in “Familie” en “Steracteur Sterartiest”), maar toch moest ze de groep Trust laten voorgaan met het nummer “Anders”. Eva, Mirek, Matthieu en Laurens eindigden op een vijftiende plaats met negentien punten.

Limasol 2008: Oliver – Shut Up!

In 2008 won Oliver de nationale finale met “Shut Up!”. De weg naar de finale was geen gemakkelijke, want de zanger kreeg in Cyprus te maken met een oorontsteking enkele dagen voor de finale. Hij eindigde elfde. Vandaag de dag is Oliver nog steeds actief in de populaire groep Bazart.

Kiev 2009: Laura – Zo Verliefd (Yodelo)

De competitie wijzigde van omzet in 2009, toen de twaalf kandidaten elk twee versies van hun nummer hadden. De jodelende versie van “Zo Verliefd”, gezongen door Laura Omloop, was topfavoriet en won de nationale finale. België haalde in Kiev toen zijn beste resultaat. De Berlaarse werd toen vierde.

Minsk 2010: Jill & Lauren – Get Up!

De VRT besloot in 2010 zijn voorrondes naar Ketnet te verhuizen, die gewonnen werden door Jill & Lauren. De internationale finale werd wel uitgezonden op Eén. Met “Get Up!” eindigden de twee zevende op veertien kandidaten. Beiden zouden later een succesvolle solo-carrière uitbouwen in Vlaanderen.

Yerevan 2011: Femke – Een Kusje Meer

Nadat haar zus Ymke in 2010 het probeerde, lukte het zus Femke wel in 2011 om Junior Eurosong te winnen. Met “Een Kusje Meer” eindigde ze voor België wederom zevende tijdens de internationale finale.

Amsterdam 2012: Fabian – Abracadabra

De voorlopig laatste Belgische kandidaat was Fabian. Met “Abracadabra” won hij de nationale finale op een zaterdagochtend in de VRT-studios. In Amsterdam werd hij vijfde met een opvallende act.

Zondag is er de vijftiende editie. Zonder België dus, maar wel met zestien andere landen. Moet de VRT in 2018 zijn comeback maken op het Junior Eurovisiesongfestival? Laat het weten in onderstaande poll.

[poll id=”3″]

Advertenties

Een gedachte over “OVERZICHT: Kent u onze tien Belgische Junior-inzendingen nog?”

  1. Mijn zusje en ik waren grote fans van junior eurosong, en toen België stopte zijn we actief de nationale finale’s in Nederland gaan volgen. Ook leuk natuurlijk, maar het zou fijn zijn als België terug meedeed. Zeker aangezien dit jaar een echt revival jaar lijkt (betere stage, betere songs, landen als Frankrijk die terug meedoen, 20 deelnemers…) Het zou wellicht het beste zijn als België ook net zoals Nederland het hele proces op Youtube zichtbaar maakt, in plaats van op televisie. Zo zullen er meer kinderen geïnteresseerd zijn, geloof ik. Nederland heeft hun junior songfestival op succesvolle wijze weer doen opleven via youtube en social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.