Saara Aalto voor Finland naar Lissabon.

De Finse openbare omroep YLE heeft vanmiddag tijdens een persconferentie in Hotel Kamp spannend nieuws gelost: Saara Aalto gaat Finland vertegenwoordigen in 2018. Er komt een finale met drie nummers voor de runner-up van de Britse X Factor.

“Dit jaar kunnen we het Eurovisiesongfestival winnen” zei Krista Siegfrids (2013) aan het begin van de persconferentie. De verwachting was dat YLE tien namen zou aankondigen voor de nationale finale, maar uiteindelijk werd bekend dat één iemand al was gekozen: Saara Aalto.

Saar Aalto (30) deed in 2011 en 2016 al mee aan de Finse voorrondes, maar haar doorbraak kwam er in het Verenigd Koninkrijk. Ze deed daar auditie voor de Britse X Factor en verbaasde vriend en vijand om tweede te worden. Ze werd plots een superster in Finland. Vorige week verscheen nog in de Britse pers dat de BBC haar graag wou laten meedoen aan de Britse voorronde, maar dat zal niet voor in 2018 zijn.

Er komt wel een nationale finale, op 3 maart in de Espoo Arena. Saara zal er drie nummers zingen, waar het publiek kan uit kiezen. Wederom presenteren Krista Siegfrids en Mikko Silvennoinen de uitzending. Het is de allereerste keer dat de Finse kandidaat intern is gekozen. YLE heeft het vooral gedaan om “betere resultaten te boeken en omdat het geloof in Aalto groot is”. De laatste drie jaar haalde Finland de finale niet.

Kritiek
Er komt nu al kritiek op de keuze van YLE. Niet zozeer op de zangeres, maar wel op het feit dat de omroep al twee inschrijvingen had gehouden voor een open nationale finale. Die worden nu volgens velen gewoon in de prullenmand gesmeten. YLE komt met de verdediging dat er geen “geschikte kandidaten” waren uit de inschrijvingen.

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.