Tbilisi en Georgië zijn klaar om vanmiddag om 16 uur onze tijd het vijftiende Junior Eurovisiesongfestival te verwelkomen. Zestien landen strijden voor de overwinning.

Voor het tweede jaar op rij is de show op een zondagnamiddag in plaats van op een zaterdagavond. Alhoewel: in Georgië is het zo’n drie uur later en start de uitzending om 19 uur lokale tijd. Zestien delegaties doen er tijdens de uitzending mee voor de winst vanuit het Olympisch Paleis uit Tbilisi, waar zo’n 4.000 mensen de show kunnen bijwonen.

België en de VRT stuurt geen kandidaat dit jaar. België deed mee tussen 2003 en 2012 en organiseerde zelfs in 2005, maar is nu al vijf jaar afwezig. Nederland doet wel mee en vaardigt de boyband FOURCE af met “Love Me”. Portugal maakt na tien jaar zijn comeback, terwijl Bulgarije en Israël om structurele redenen moesten afhaken.

Startvolgorde Junior Eurovisiesongfestival 2017
01. Cyprus: Nicole Nicolaou – I Wanna Be A Star
02. Polen: Alicja Rega – Mój Dom
03. Nederland: Fource – Love Me
04. Armenië: Misha – Boomerang
05. Wit-Rusland: Helena Meraai – I Am The One
06. Portugal: Mariana Venâncio – Youtuber
07. Ierland: Muireann McDonnell – Suile Glasa
08. Macedonië: Mina Blažev – Dancing Through Life
09. Georgië: Grigol Kipshidze – Voice Of The Heart
10. Albanië: Ana Kodra – Don’t Touch My Tree (Mos Ma Prekni Pemen)
11. Oekraïne: Anastasiya Baginska – Don’t Stop
12. Malta: Gianluca Cilia – Dawra Tond
13. Rusland: Polina Bogusevich – Wings
14. Servië: Irina Brodić & Jana Paunović – Ceo svet je naš
15. Australië: Isabella Clarke – Speak Up
16. Italië: Maria Iside Fiore – Scelgo (My Choice)

De kijker kan opnieuw meestemmen (vorig jaar kon dat niet) en dat via het internet. Nog tot en met 15:59 kan iedereen (dus ook Belgen) via junioreurovision.tv voor zijn of haar favorieten. Nadat alle nummers zijn geweest kan er nog eens vijftien minuten worden gestemd. Je moet minimum drie en maximum vijf stemmen geven en mensen kunnen ook op hun eigen land stemmen. De punten worden procentueel gegeven. Als een land bijvoorbeeld vijf punten van de stemmen krijgt, zal het ook vijf procent van de punten ontvangen. Dat is in dit geval 46 punten.

De andere helft komt van zestien vakjury’s, één per land, die de punten geeft via het traditionele formaat: 12 punten aan hun favoriet, 10 punten aan de tweede favoriet, 8 punten aan de derde favoriet en zo verder naar 1 punt. Zowel de vakjury als de kijkers hebben 928 punten te verdelen.

Wil je via een scorebord punten geven, maar vind je er niet meteen eentje? Stop met zoeken en download nu ons scorebord van het Junior Eurovisiesongfestival 2017.

De uitzending start om 16:00 onze tijd en duurt zo’n twee uur en een kwartier en kennen we de vijftiende winnaar van Junior. Er zal geen Belgische televisiestation de show uitzenden, maar via de Nederlandse zender NPO 3 is het wel op televisie te volgen, alsook via onderstaande livestream. De presentatie ligt in handen van Helen Kalandadze en Lizi Japaridze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.