De Finse omroep YLE ligt onder vuur. Met de interne keuze van Saara Aalto als kandidaat op het Eurovisiesongfestival 2018 verviel de geplande nationale finale met meerdere kandidaten.

Vlak na de finale van UMK 2017 werd aangekondigd dat er ook in 2018 een nationale finale zou worden gehouden. Kandidaten werden in twee inschrijfperiodes aangemoedigd om inzendingen te sturen naar de omroep. Er kwamen in totaal zo’n 300 liedjes binnen.

De verwachting was dan ook dat op 7 november de tien namen zouden worden aangekondigd die zouden aantreden in de finale, maar de aanwezige pers werd verrast. Er komt wel een nationale finale (op 3 maart) in Espoo, maar met slechts één kandidaat: Saara Aalto. Ze zal drie nummers zingen en het publiek mag kiezen welk liedjes naar Lissabon gaat.

Die interne beslissing kreeg enorm veel kritiek in de afgelopen dagen, ook al kwam YLE met een verklaring. “We vonden geen geschikte inzendingen die ons tot een goed resultaat op het Eurovisiesongfestival zouden brengen. Ook wil het Finse publiek grote namen zien en die zaten er gewoonweg niet tussen”. De Finse artiestenbond heeft in een open brief weerwoord gegeven: De regels zijn zomaar gewijzigd. Er is door de artiesten en componisten tijd, geld en werk gestoken in inzendingen. Ook weten we niet hoe onze artiesten betrokken zullen worden in de keuze van Aalto’s nummers voor de finale”.

YLE kwam opnieuw met een verklaring en was volgens het reglement gerechtigd om alle inzendingen te weigeren. De ombudsman van de omroep beantwoordde nog enkele vragen op hun website en zegt dat in 2019 normaal gezien er weer een open nationale finale zal worden gehouden.

Saara Aalto zal Finland in mei vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2018 met het nummer dat op 3 maart zal gekozen worden tijdens de UMK-finale. Ze deed al twee keer solo mee aan de voorrondes en eindigde telkens tweede: in 2011 met “Blessed With Love” en in 2016 met “No Fear”. Enkele dagen geleden verscheen er ook een documentaire rond haar online.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.