We zitten in de laatste week van 2017. Tijd om terug te blikken op het (bijna) afgelopen jaar. Vandaag keren we terug naar dinsdag 9 mei voor de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2017 in Kiev.

Het festival van 2017 kwam na heel wat getouwtrek in Kiev terecht. Onder het motto “Celebrate Diversity” werden 43… 42 landen verwelkomt in het internationale exhibitiecentrum van de hoofdstad.Ā Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk en Timur Miroshnychenko waren de presentatoren van dienst. In een soort van Engels en in een apart soort Frans werden miljoenen kijkers op dinsdag 9 mei 2017 uitgenodigd voor de eerste halve finale.

De show
De eerdere vier edities was er een soort van traditie gestart dat de winnaar van het festival een jaar voordien telkens de eerste halve finale mocht openen met zijn of haar winnende nummer. Omdat “1944” niet echt passend werd bevonden stond ene MonatikĀ op het programma als startnummer. Na een inleidend filmpje bracht hij “Spinning”, een Engelstalige versie van zijn hit “Kruzhit”.

Elk nummer werd ingeleid door een zogenaamde postcard of een inleidend filmpje om zo de tijd te overbruggen tussen twee acts. Dit jaar werden ze relatief last minute opgenomen en werden sommige stukken nog in Kiev gemonteerd vlak voor de liveshows. Zo ging de Zweedse kandidaat motorcrossen en ging Blanche piano spelen ergens in een lokale hal. Elk filmpje startte en eindigde met een soort van “Mannequin Challenge”, een hype die toen al wat uitgestorven was.

Jamala kreeg ook een rol tijdens de eerste halve finale en mocht haar winnende hit “1944” in een nieuw jasje vertonen, alsook het nummer “Zamanyly“. Er was eveneens ruimte voor een filmpje met misschien wel de bekendste en beruchtste inwoner van het land: Verka Serduchka.

De kandidaten
Achttien landen traden aan in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2017. Belgiƫ werd ingeloot in deze halve finale. Naast de achttien landen die deelnamen moesten ook Italiƫ, Spanje en het Verenigd Koninkrijk stemmen.

01. Zweden: Robin Bengtsson – I Can’t Go On
02. GeorgiĆ«: Tamara Gachechiladze – Keep The Faith
03. AustraliĆ«: Isaiah – Don’t Come Easy
04. AlbaniĆ«: Lindita – World
05. BelgiĆ«: Blanche – City Lights
06. Montenegro: Slavko Kalezić – Space
07. Finland: Norma John – Blackbird
08. Azerbeidzjan: DiHaj – Skeletons
09. Portugal: Salvador Sobral – Amor Pelos Dois
10. Griekenland: Demy – This Is Love
11. Polen: Kasia Moś – Flashlight
12. MoldaviĆ«: Sunstroke Project – Hey Mamma
13. IJsland: Svala – Paper
14. TsjechiĆ«: Martina BĆ”rta – My Turn
15. Cyprus: Hovig – Gravity
16. ArmeniĆ«: Artsvik – Fly With Me
17. SloveniĆ«: Omar Naber – On My Way
18. Letland: Triana Park – Line

De acht verliezers…
Tien van de achttien kandidaten konden zich kwalificeren voor de finale. Voor de acht onderstaande landen was er geen goed nieuws. In principe konden ze na de halve finale hun boeltje pakken en richting eigen land keren.

11. GeorgiĆ«: Tamara Gachechiladze – Keep The Faith (99)
Dertiende (37) bij televoting, achtste (62) bij jury.

Tamara Gachechiladze won eind januari de nationale finale. Na enig opfriswerk werd er in maart tijdens de viering van de afschaffing van de visumplicht een nieuwe versie voorgesteld. Zestien punten kwam Tamara te kort voor de grote finale.

12. Finland: Norma John – Blackbird (92)
Tiende (51) bij televoting, twaalfde (41) bij jury.

Eveneens eind januari werden Lasse Piirainen en Leena Tirronenvan Norma John als winnaars gekroond van Uuden Musiikin Kilpailu 2017. Ze werden getipt voor een mooie notering, maar bleven toch steken in de halve finale. De kijker had hen wel in de finale gezet.

13. TsjechiĆ«: Martina BĆ”rta – My Turn (83)
Laatste (2) bij televoting, zevende (81) bij jury.

Na het klein succes (een finaleplaats) in 2016 koos de omroep eveneens intern voor een solo vrouw om het land te vertegenwoordigen met een ballade. Deze keer koos men jazzzangeres Martina BƔrta, maar met minder succes. De kijkers konden het niet smaken en gaven haar het minste punten.

14. AlbaniĆ«: Lindita – World (76)
Twaalfde (38) bij televoting, veertiende (38) bij jury.

Meestal is AlbaniĆ« het eerste land dat een nummer kiest voor het festival. Zo ook voor Kiev. Lindita won de finale eind 2016 in Tirana met “BotĆ«”. Dat werd vertaald en herwerkt naar “World”. Ondanks de immense uithaal was het einde verhaal na de halve finale.

15. IJsland: Svala – Paper (60)
Veertiende (31) bij televoting, vijftiende (29) bij jury.

De IJslanders kijken massaal naar het Eurovisiesongfestival. Ongeveer 97% van de kijkers stemt af op de liveshows die al om 19 uur lokale tijd starten. 97% van de IJslandse kijkers zagen zo dus dat Svala voor het derde jaar op rij geen finale haalden voor het land.

16. Montenegro: Slavko Kalezić – Space (56)
Elfde (39) bij televoting, zestiende (17) bij jury.

Zonder twijfel had Montenegro de meest excentrieke artiest op het festival dit jaar. Slavko Kalezić, beroemd Ć©n berucht in de Balkan, had zijn mooiste glitterbroek aangetrokken om “Space” te vertolken. Zijn act, inclusief kenmerkende paardenstaart overtuigde Europa niet.

17. SloveniĆ«: Omar Naber – On My Way (36)
Zestiende (20) bij televoting, zeventiende (16) bij jury.

Omar Naber stond in 2005 al eens op het festival, toen ook in Kiev. Met “Stop” haalde hij nipt geen finale. Deze keer was het minder nipt en eindigde hij voorlaatste met “On My Way”. Voor de eerste keer kon een artiest twee keer in dezelfde stad geen finale halen.

18. Letland: Triana Park – Line (21)
Zeventiende (20) bij televoting, laatste (1) bij jury.

Letland moest als laatste op tijdens de eerste halve finale. Met de lokaal populaire band Triana Park hoopten de Letten op een derde finaleplaats op rij. Helaas eindigden ze op dezelfde plaats waar ze ook begonnen in de uitzending: laatste.

Voor Finland en IJsland was het al de derde keer op rij dat ze geen finale wisten te halen, voor Albaniƫ zelfs de vierde keer. Letland haalde voor de vierde keer in negen edities tijd de rode lantaarn in een halve finale binnen.

De tien winnaars…
Tien kandidaten gingen door naar de finale van zaterdag 13 mei.

01. Portugal: Salvador Sobral – Amor Pelos Dois (370)
Winnaar (197) bij televoting, winnaar (173) bij jury.

02. MoldaviĆ«: Sunstroke Project – Hey Mamma (291)
Tweede (180) bij televoting, vierde (111) bij jury.

03. Zweden: Robin Bengtsson – I Can’t Go On (227)
Vierde (103) bij televoting, derde (124) bij jury.

04. BelgiĆ«: Blanche – City Lights (165)
Derde (125) bij televoting, dertiende (40) bij jury.

05. Cyprus: Hovig – Gravity (164)
Vijfde (103) bij televoting, tiende (6) bij jury.

06. AustraliĆ«: Isaiah – Don’t Come Easy (160)
Vijftiende (21) bij televoting, tweede (139) bij jury.

07. ArmeniĆ«: Artsvik – Fly With Me (152)
Zevende (65) bij televoting, zesde (87) bij jury.

08. Azerbeidzjan: DiHaj – Skeletons (150)
Achtste (63) bij televoting, vijfde (87) bij jury.

09. Polen: Kasia Moś – Flashlight (119)
Zesde (69) bij televoting, elfde (50) bij jury.

10. Griekenland: Demy – This Is Love (115)
Negende (54) bij televoting, negende (61) bij jury.

Portugal haalde voor het eerst sinds 2010 nog eens een finale, terwijl Azerbeidzjan voor het tiende jaar op rij een finale wist te bereiken. Belgiƫ moest voor het derde jaar op rij tot het laatst wachten om te horen dat ze bij de finalisten waren.

Vooral het verschil bij Australiƫ (tweede bij jury, vijftiende bij kijkers) en Belgiƫ (derde bij kijkers, dertiende bij jury) viel op bij de gekwalificeerden. De jury had liever Tsjechiƫ en Georgiƫ in de finale gehad in plaats van Belgiƫ en Polen. Andersom zagen de kijkers liever Finland in de finale van Australiƫ.

Morgen (29 december): Tweede halve finale Eurovisiesongfestival 2017

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.