We zitten in de laatste week van 2017. Tijd om terug te blikken op het (bijna) afgelopen jaar. Vandaag keren we terug naar donderdag 11 mei voor de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2017 in Kiev.

Het festival van 2017 kwam na heel wat getouwtrek in Kiev terecht. Onder het motto “Celebrate Diversity” werden 43… 42 landen verwelkomt in het internationale exhibitiecentrum van de hoofdstad. Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk en Timur Miroshnychenko waren de presentatoren van dienst. In een soort van Engels en in een apart soort Frans werden miljoenen kijkers op donderdag 11 mei 2017 uitgenodigd voor de tweede halve finale.

Rusland
Normaal hadden er in de tweede halve finale negentien landen gestaan. Rusland zou normaal Julia Samoylova richting Kiev sturen met “Flame Is Burning”. Tien dagen na deze bekendmaking maakte Oekraïne bekend dat de zangeres niet welkom was in het land omwille van een illegaal optreden in de Krim. Ze kreeg een inreisverbod van drie jaar.

Heel veel voorstellen werden gedaan. Een optreden via satteliet, een andere zangeres of een uitstel van ban waren enkele voorbeelden. Uiteindelijk trok Rusland zich op 13 april terug. Samoylova zou normaal in 2018 het land mogen vertegenwoordigen, maar de deelnemende omroep van dit jaar blijft stil omtrent haar deelname.

De show
Na een terugblik op de eerste halve finale werd de tweede halve finale geopend door een Eurovisiemedley, gebracht door presentatoren Oleksandr en Volodymyr. Nummers zoals “My Number One”, “Euphoria” en “Rise Like A Phoenix” kregen een Oekraïens sausje over hen, met het nodige vuurwerk.

Elk nummer werd ingeleid door een zogenaamde postcard of een inleidend filmpje om zo de tijd te overbruggen tussen twee acts. Dit jaar werden ze relatief last minute opgenomen en werden sommige stukken nog in Kiev gemonteerd vlak voor de liveshows. De Servische kandidate ging bijvoorbeeld joggen in de bossen van Kiev en werden er beelden geschoten op de Noorse ambassade in Kiev. Elk filmpje startte en eindigde met een soort van “Mannequin Challenge”, een hype die toen al wat uitgestorven was.

De interval act werd gebracht door Apache Crew, die een dansact deden met de titel “The Children’s Courtyard” Daarnaast werd het tweede deel uitgezonden van Verka Serduchka’s avonturen in Kiev. Vreemd genoeg is dat filmpje offline gehaald, net zoals de gehele tweede halve finale.

De kandidaten
Achttien landen (en dus geen negentien) traden aan in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2017. Ook Duitsland, Spanje en gastland Oekaïne lieten hun stem gelden in deze halve finale.

01. Servië: Tijana Bogićević – In Too Deep
02. Oostenrijk: Nathan Trent – Running On Air
03. Rusland: Julia Samoylova – Flame Is Burning
03. Macedonië: Jana Burčeska – Dance Alone
04. Malta: Claudia Faniello – Breathlessly
05. Roemenië: Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It!
06. Nederland: OG3NE – Lights And Shadows
07. Hongarije: Joci Pápai – Origo
08. Denemarken: Anja – Where I Am
09. Ierland: Brendan Murray – Dying To Try
10. San Marino: Valentina Monetta & Jimmie Wilson – Spirit Of The Night
11. Kroatië: Jacques Houdek – My Friend
12. Noorwegen: JOWST – Grab The Moment
13. Zwitserland: Timebelle – Apollo
14. Wit-Rusland: Naviband – Story Of My Life
15. Bulgarije: Kristian Kostov – Beautiful Mess
16. Litouwen: Fusedmarc – Rain Of Revolution
17. Estland: Koit Toome & Laura – Verona
18. Israël: Imri – I Feel Alive

De acht verliezers…
Tien van de achttien kandidaten konden zich kwalificeren voor de finale. Voor de acht onderstaande landen was het avontuur afgelopen na de donderdagavond. Zij konden naar huis.

11. Servië: Tijana Bogićević – In Too Deep (98)
Elfde (45) bij televoting, tiende (53) bij jury.

De Servische Tijana Bogićević kwam slechts drie punten tekort om de finale te bereiken in het nadeel van Denemarken. Het team achter Bogićević zou (volgens geruchten) overigens het nummer gepikt hebben van de Macedoniërs. Die hadden namelijk (alweer volgens de geruchten) eerst “In Too Deep” in handen.

12. Zwitserland: Timebelle – Apollo (97)
Tiende (49) bij televoting, elfde (48) bij jury.

De Roemeens-Zwitserse band Timebelle won in februari de nationale finale met “Apollo”. Het nummer werd een beetje bijgeschaafd in de weken nadien en deed het naar Zwitserse normen goed. Na twee keer een laatste plaats in de halve finale kom het land bijna de finale ruiken. Bijna dus…

13. Ierland: Brendan Murray – Dying To Try (86)
Twaalfde (41) bij televoting, twaalfde (45) bij jury.

Louis Walsh, de bekende coach uit de Britse X Factor, werd dit jaar door de Ierse omroep gevraagd om mee te zoeken achter een inzending. Hij vond de ideale kandidaat in Brendan Murray, die eerder in een boyband van hem had gezongen. Nu ging hij solo naar Kiev, maar het bleef bij de halve finale.

14. Estland: Koit Toome & Laura – Verona (85)
Zesde (69) bij televoting, zeventiende (16) bij jury.

Zowel Koit Toome als Laura stonden al eens eerder op het podium. Hij solo in 1998, zij in groep in 2005. “Verona” was een zogenaamde fanfavoriet en meestal is dat geen goed teken. Daarnaast werd het nummer ook nog eens fout ingezet door de regei waardoor Laura enkele seconden niet te horen was.

15. Macedonië: Jana Burčeska – Dance Alone (69)
Dertiende (40) bij televoting, veertiende (29) bij jury.

Voor de Macedonische Jana Burčeska was het Eurovisiesongfestival misschien dan niet geslaagd als het op een finaleplaats aankomt, maar toch werd het een onvergetelijke ervaring. Op de dag van de halve finale kondigde ze haar zwangerschap aan én werd ze ten huwelijk gevraagd door haar vriend. Ondertussen is ze getrouwd en bevallen van een dochter, Dona.

16. Malta: Claudia Faniello – Breathlessly (55)
Laatste (0) bij televoting, achtste (55) bij jury.

Claudia Faniello, broer van Fabrizio (2001, 2006) probeerde acht keer haar land te vertegenwoordigen. Bij de negende keer was het eindelijk raak. De ontnuchtering kwam in Kiev toen de kijkers haar nul punten gaven tijdens de halve finale. De jury was wel milder.

17. Litouwen: Fusedmarc – Rain Of Revolution (42)
Vijftiende (25) bij televoting, zestiende (17) bij jury.

Na een maandenlange nationale voorronde won de alternatieve groep Fusedmarc de nationale finale met “Rain of Revolution”. De zangeres roept tijdens het nummer trouwens zo’n veertig keer “Yeah” tijdens het nummer. Ze kreeg ongeveer één punt per keer dat ze dat uitriep.

18. San Marino: Valentina Monetta & Jimmie Wilson – Spirit Of The Night (1)
Zeventiende (1) bij televoting, laatste (0) bij jury.

Na twee jaar afwezigheid was Valentina Monetta terug voor San Marino. Deze keer nam ze een grote Amerikaan mee naar Kiev, maar die bracht haar geen geluk. Ze bereikten samen de laatste plaats en kregen slecht één punt uit Duitsland. Had Ralph Siegel zijn fanbase opgeroepen om te stemmen?

Macedonië haalde voor het vijfde jaar op rij geen finale. Ook Ierland moet het al vier deelnames zonder plek in de finale stellen, terwijl Zwitserland en San Marino de afgelopen drie jaar telkens in de halve finale bleven steken.

De tien winnaars…
Tien kandidaten gingen door naar de finale van zaterdag 13 mei.

01. Bulgarije: Kristian Kostov – Beautiful Mess (403)
Winnaar (204) bij televoting, winnaar (199) bij jury.

02. Hongarije: Joci Pápai – Origo (231)
Tweede (165) bij televoting, zevende (66) bij jury.

03. Israël: Imri – I Feel Alive (207)
Vierde (132) bij televoting, zesde (75) bij jury.

04. Nederland: OG3NE – Lights And Shadows (200)
Negende (51) bij televoting, tweede (149) bij jury.

05. Noorwegen: JOWST – Grab The Moment (189)
Achtste (52) bij televoting, derde (137) bij jury.

06. Roemenië: Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It! (174)
Derde (148) bij televoting, vijftiende (26) bij jury.

07. Oostenrijk: Nathan Trent – Running On Air (147)
Veertiende (32) bij televoting, vierde (115) bij jury.

08. Kroatië: Jacques Houdek – My Friend (141)
Vijfde (104) bij televoting, dertiende (37) bij jury.

09. Wit-Rusland: Naviband – Story Of My Life (110)
Zevende (55) bij televoting, negende (55) bij jury.

10. Denemarken: Anja – Where I Am (101)
Zestiende (5) bij televoting, vijfde (96) bij jury.

Denamarken wist voor het eerst sinds de eigen organisatie in Kopenhagen (2014) nog eens een plek in de finale te bemachtigen, net zoals Wit-Rusland. Al de andere landen stonden bij hun vorige deelname tevens ook in de finale.

Grote verschillen waren er bij Roemenië (derde bij televoting, vijftiende bij jury), Estland (zesde bij televoting, voorlaatste bij jury) en Malta (achtste bij jury, laatste bij televoters). De jury zag liever Malta en Servië in de finale, ten nadele van Roemenië en Kroatië. Andersom had de kijker liever Estland en Zwitserland zien doorstoten naar de finale, terwijl Denemarken en Oostenrijk zouden moeten blijven zitten.

Morgen (30 december): Grote finale Eurovisiesongfestival 2017

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.