We zitten in de laatste week van 2017. Tijd om terug te blikken op het (bijna) afgelopen jaar. Vandaag keren we terug naar zaterdag 13 mei voor de finale van het Eurovisiesongfestival 2017 in Kiev.

Het festival van 2017 kwam na heel wat getouwtrek inĀ KievĀ terecht. Onder het motto ā€œCelebrate Diversityā€ werdenĀ 43ā€¦ 42 landenĀ verwelkomt in het internationale exhibitiecentrum van de hoofdstad.Ā Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk en Timur Miroshnychenko waren de presentatoren van dienst. Na een eerste halve finale en een tweede halve finale was het op zaterdag 13 mei tijd voor de finale.

De show
Voor de vijfde keer op rij werd de finale geopend door een parade. Alle landen werden opgeroepen op volgorde van optreden. Enkel OekraĆÆne werd uit die volgorde gehaald en mocht als laatste paraderen op het grote podium.

Ook de presentator van vorig jaar, MƄns Zelmerlƶw, kreeg een rolletje tijdens de shows. Tijdens een komisch filmpje trainde hij de presentatoren van dit jaar en zorgde hij ervoor dat ze het even goed als hem gingen doen. Aan u om te beslissen of dat gelukt is. Hij gaf dit jaar overigens ook commentaar voor de Zweden.

Elk nummer werd ingeleid door een zogenaamde postcard of een inleidend filmpje om zo de tijd te overbruggen tussen twee acts. Dit jaar werden ze relatief last minute opgenomen en werden sommige stukken nog in Kiev gemonteerd vlak voor de liveshows. Elk filmpje startte en eindigde met een soort van ā€œMannequin Challengeā€, een hype die toen al wat uitgestorven was.

Een resem van gastoptredens werden er ook vertoond tijdens de finale van ruim 3,5 uur. ONUKA werd opgetrommeld als act tijdens de televoting, samen met NAONI Orchestra. Ruslana trad op met “It’s Magical” en tijdens de puntentelling besloot ook Verka Serduchka om een feestje te bouwen.

Het opvallendste moment vond plaats tijdens het optreden van Jamala. Ze bracht na alle nummers “I Believe In U”. Niets opvallend zou je denken, maar daar besloot een man in het publiek anders over. Met Australische vlag stormde hij op het podium en liet hij zijn blote billen zien. Hij werd verwijderd na enkele seconden (en ook in het fragment op YouTube heeft men dit vakkundig geknipt) en werd afgevoerd.

Later werd duidelijk dat het ging om de OekraĆÆense bekendheid Vitalii Sediuk. Hij riskeerde vijf jaar gevangenisstraf voor hooliganisme, maar kwam er vanaf met een boete van 284 euro.

De kandidaten
Het deelnemersveld was afgeslankt van tweeĆ«nveertig naar zesentwintig kandidaten voor de finale: de twintig gekwalificeerden uit de halve finales, het gastland en de zogenaamde ‘Big Five’.

01. IsraĆ«l: Imri – I Feel Alive
02. Polen: Kasia Moś – Flashlight
03. Wit-Rusland: Naviband – Story Of My Life
04. Oostenrijk: Nathan Trent – Running On Air
05. ArmeniĆ«: Artsvik – Fly With Me
06. Nederland: OG3NE – Lights And Shadows
07. MoldaviĆ«: Sunstroke Project – Hey Mamma
08. Hongarije: Joci PĆ”pai – Origo
09. ItaliĆ«: Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma
10. Denemarken: Anja – Where I Am
11. Portugal: Salvador Sobral – Amar Pelos Dois
12. Azerbeidzjan: Dihaj – Skeletons
13. KroatiĆ«: Jacques Houdek – My Friend
14. AustraliĆ«: Isaiah – Don’t Come Easy
15. Griekenland: Demy – This Is Love
16. Spanje: Manel Navarro – Do It For Your Lover
17. Noorwegen: JOWST – Grab The Moment
18. Verenigd Koninkrijk: Lucie Jones – Never Give Up On You
19. Cyprus: Hovig – Gravity
20. RoemeniĆ«: Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It!
21. Duitsland: Levina – Perfect Life
22. OekraĆÆne: O.Torvald – Time
23. BelgiĆ«: Blanche – City Lights
24. Zweden: Robin Bengtsson – I Can’t Go On
25. Bulgarije: Kristian Kostov – Beautiful Mess
26. Frankrijk: Alma – Requiem

De uitslag
Van de laatste naar de eerste plaats was dit de finale uitslag van het Eurovisiesongfestival 2017.

26. Spanje: Manel Navarro – Do It For Your Lover (5)
Drieƫntwintigste (5) bij televoting, laatste (0) bij jury.

Het jaar 2017 was voor Spanje een bewogen jaar, ook op het festival. Na een groot schandaal tijdens de finale waar de winnaar een voorkeursbehandeling zou hebben gekregen ten nadele van de topfavoriet, eindigde Manel Navarro laatste tijdens de finale. Ook dƩ valse noot van 2017 is hem toegeschreven.

25. Duitsland: Levina – Perfect Life (6)
Vierentwintigste (3) bij televoting, vijfentwintigste (3) bij jury.

Duitsland zat met de handen in het haar. Zowel in 2015 als 2016 eindigde de Duitse kandidate op de allerlaatste plaats, Ć©Ć©n keer zelfs met nul punten. Levina had de moeilijke taak om Duitsland met “Perfect Life” hoger te brengen. Dat lukte eindelijk: ze werd voorlaatste.

24. OekraĆÆne: O.Torvald – Time (36)
Zeventiende (24) bij televoting, vierentwintigste (12) bij jury.

Het gastland moest natuurlijk ook een inzending afleveren. Via een zoektocht op de commerciĆ«le televisie kwam men bij de rockband O.Torvald uit. Met “Time” eindigde de groep op-Ć©Ć©n-na voorlaatste. Festivals in eigen land brengen duidelijk geen geluk, want ook in 2005 scoorde het land slecht.

23. IsraĆ«l: Imri – I Feel Alive (39)
Tweeƫntwintigste (5) bij televoting, eenentwintigste (34) bij jury.

Voor het derde jaar werd de commerciĆ«le omroep Arutz Shtaim aangesproken om de voorronde te organiseren. Dit jaar deed ook Imri Ziv mee. Hij stond de twee jaren voordien ook op het festival als backing vocalist. Hij haalde het en met “I Feel Alive” opende hij de finale. Hij eindigde wel buien de top 20.

22. Polen:Ā Kasia Moś – Flashlight (64)
Twaalfde (41) bij televoting, drieƫntwintigste (23) bij jury

Tien kandidaten deden in Polen mee aan de nationale finale. Als beste kwam Kasia Moś uit de bus: een bekende zangeres die ook al eens op de lokale cover van Playboy had gestaan. Die troeven kon ze ook uitwerken tijdens haar optreden, samen met haar krachtige stem.

21. Cyprus: Hovig – Gravity (68)
Veertiende (32) bij televoting, twintigste (36) bij jury.

Voor het tweede jaar op rij had de Cypriotische omroep CyBC de Zweedse componist Thomas G:Son aangetrokken op de inzending voor het eiland van Aphrodite te schrijven. In Hovig vonden ze de juiste vertolker voor het nummer “Gravity”. Met een gelikte act haalde hij voor Cyprus de derde finale op rij.

20. Denemarken: Anja – Where I Am (77)
Eenentwintigste (8) bij televoting, dertiende (69) bij jury.

Dit jaar waren er twee AustraliĆ«rs in de competitie. EĆ©n van de twee was Anja Nissen. Ze is geboren in het Australische Wimmalee en heeft Deense ouders. Na haar winst in The Voice Australia werd ze ook bekend in Denemarken en kon ze daar de nationale finale winnen met “Where I Am”.

19. Griekenland: Demy – This Is Love (77)
Zestiende (29) bij televoting, achttiende (48) bij jury.

Na een jaar afwezigheid stond Griekenland in 2017 terug in de finale. ERT trok de bekende zangeres Demy aan om drie nummers te zingen in een nationale finale. Met overmacht won “This Is Love” en heel wat visuele aspecten werden gebruikt tijdens de show. Toch lijken de gouden jaren van Griekenland (voorlopig) voorbij.

18. ArmeniĆ«: Artsvik – Fly With Me (79)
Achttiende (21) bij televoting, veertiende (58) bij jury.

Op kerstavond van vorig jaar werd Artsvik Harutyunyan gekroond tot winnares van Depi Evratesil. Drie maanden later presenteerde ze als laatste haar inzending voor Kiev: “Fly With Me”. Even leek het erop dat OekraĆÆne moeilijk ging doen nadat er geruchten ontstonden dat ze ook had opgetreden op de Krim.

17. Wit-Rusland: Naviband – Story Of My Life (83)
Dertiende (33) bij televoting, zestiende (50) bij jury.

Arciom Lukjanienka en Ksienija Žuk van Naviband brachten een primeur: de eerste inzending in het Wit-Russisch op het festival. Het bracht hen geluk, want ze brachten Wit-Rusland nog eens in de finale. Een romantische kus op het einde van hun lied voorspelde een mooie toekomst, want ondertussen is er een kindje op komst voor de twee.

16. Oostenrijk: Nathan Trent – Walking On Air (93)
Laatste (0) bij televoting, elfde (93) bij jury.

Oostenrijk is aan een opvallende reeks bezig. Na een periode met amper Ć©Ć©n kwalificatie op tien jaar, zit Oostenrijk al sinds 2014 onafgebroken in de finale. Zo ook in 2017. Toch werd het een bittere pil, want de 93 punten die Nathan Trent kreeg tijdens de finale waren allemaal afkomstig van de jury.

15. Verenigd Koninkrijk: Lucie Jones – Never Give Up On You (111)
Twintigste (12) bij televoting, tiende (99) bij jury.

In een uitverkocht The O2 Forum in Londen deden zes kandidaten een gooi naar het Britse ticket voor Kiev. Lucie Jones werd als winnaar gekozen met “Never Give Up On You”. Het lied werd geschreven door de Deense Emmelie de Forest, die het Eurovisiesongfestival 2013 won in Malmƶ.

14. Azerbeidzjan: Dihaj – Skeletons (120)
Elfde (42) bij televoting, twaalfde (78) bij jury.

Azerbeidzjan is al enkele jaren zijn topresultaten kwijt. Het was de taak van Diana Hajiyeva (of Dihaj) om de Azeri’s nog eens in de top 10 te loodsen, maar met “Skeletons” slaagde ze daar niet in. Ze hadden nochtans veel uit de kast gehaald. Het “peird van Blanche” was overgelopen naar de Azerbeidzjaanse delegatie.

13. KroatiĆ«: Jacques Houdek – My Friend (128)
Negende (103) bij televoting, tweeƫntwintigste (25) bij jury.

Lachen met een bipolaire stoornis is niet okƩ, maar tijdens het optreden van Kroatiƫ werd deze term toch regelmatig gebruikt. Jacques Houdek nam zowel de kopstem (in het Engels) als de zwaardere operastem (in het Italiaans) voor zijn rekening. Het publiek kon het waarderen, want hij stond in de top 10 bij hen.

12. Frankrijk: Alma – Requiem (135)
Tiende (90) bij televoting, negentiende (45) bij jury.

Na het succes van Amir in 2016, die dit jaar commentator mocht zijn voor France 2, besloot de delegatie wederom een interne selectie te organiseren. Na geruchten maakte de omroep op 9 februari de deelname van Alma officieel. Ze deed het naar Franse normen behoorlijk.

11. Nederland: OG3NE – Lights And Shadows (150)
Negentiende (15) bij televoting, vijfde (135) bij jury.

Onze noorderburen stuurden oude bekenden naar Kiev: OG3NE deden tien jaar eerder ook al mee, maar dan aan de Juniorvariant. Ze zongen een nummer over hun zieke moeder, die twee maanden na de finale kwam te overleden. Lisa, Amy en Shelley behaalden trouwens dezelfde plek als op Junior en eindigden net buiten de top 10.

10. Noorwegen: JOWST – Grab The Moment (158)
Vijftiende (29) bij jury, zesde (129) bij jury.

Na een jaar afwezigheid stond Noorwegen weer in de finale en kon het meteen een plek in de top 10 verzilveren. Dat heeft JOWST vooral te danken aan de jury’s.

09. AustraliĆ«: Isaiah – Don’t Come Easy (173)
Vijfentwintigste (2) bij televoting, vierde (171) bij jury.

AustraliĆ« kreeg opnieuw een uitnodiging om deel te nemen aan het festival. Isaiah, die recent nog opdook in het EĆ©n-programma Sorry Voor Alles, werd door de Australische omroep SBS gekozen om het land te vertegenwoordigen. De jury’s waren gek op hem, de kijkers een pak minder op “Don’t Come Easy”. Hij eindigde voorlaatste in de televoting.

08. Hongarije:Ā Joci PĆ”pai – Origo (200)
Zevende (152) bij televoting, zeventiende (48) bij jury.

Joci PĆ”pai blijft een opvallende reeks van finaleplaatsen verderzetten voor de Hongaren. Voor het zevende jaar op rij stonden ze daar en met “Origo” haalde hij eveneens de derde top 10 in die periode. Hij wisselde van jasje voor de finale en dat loonde. PĆ”pai scoorde vooral goed bij de kijkers.

07. RoemeniĆ«: Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It! (282)
Vijfde (224) bij televoting, vijftiende (58) bij jury.

Na een jaar verplichte afwezigheid stond Roemeniƫ terug op het festival en meteen in de finale. Ze kozen voor een opvallende combo: een rapper en een jodelende zangeres. Het nummer sloeg aan bij het publiek, maar ook bij Alex Florea. Die gaf zangeres Ilinca na afloop van het nummer een zeer speciale kus.

06. ItaliĆ«: Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma (334)
Zesde (208) bij televoting, zevende (126) bij jury.

DĆ© topfavoriet van het festival was maandenlang Francesco Gabbani. Met “Occidentali’s Karma” had hij een monsterhit in ItaliĆ«. De magie van het nummer tijdens Sanremo met orkest kon niet worden verdergezet in Kiev. Al snel werd duidelijk dat hij de verwachtingen niet kon inlossen en eindigde hij ‘maar’ zesde, inclusief gorilla.

05. Zweden: Robin Bengtsson – I Can’t Go On (344)
Achtste (126) bij televoting, derde (218) bij jury.

Melodifestivalen, de razend populaire voorronde, werd in 2017 gewonnen door Robin Bengtsson. Het motto “Less is more” was niet meteen van toepassing bij de Zweden dit jaar. Hij nam vier backing vocalisten mee, vijf loopbanden, een drukke setting en dat alles strak in het pak. Het werkte wel, want Zweden haalde zijn vierde top 5-notering op rij binnen.

04. BelgiĆ«: Blanche – City Lights (363)
Vierde (255) bij televoting, negende (108) bij jury.

Meer over het avontuur van Blanche vind je terug in het eerdere stuk dat we schreven in het jaaroverzicht. Ons land is aan een heuse heropleving bezig, met drie noteringen in de top 10 op rij en vier finaleplaatsen in vijf jaar. Wat brengt Laura Groeseneken ons in 2018?

03. MoldaviĆ«: Sunstroke Project – Hey Mamma (374)
Derde (264) bij televoting, achtste (110) bij jury.

De ganse top 3 bestaat uit landen die dit jaar hun beste resultaat ooit wisten te behalen. Sunstroke Project deed dit jaar voor de tweede keer mee. Waar ze in 2010 een onbelangrijke rol hadden, tekenden ze dit jaar het festival mee dankzij hun aanstekelijke “Hey Mamma”, een glansrol voor Epic Sax Guy en natuurlijk hun derde plaats.

02. Bulgarije: Kristian Kostov – Beautiful Mess (615)
Tweede (337) bij televoting, tweede (278) bij jury.

De laatste kandidaat die dit jaar werd bekendgemaakt was Kristian Kostov. Met “Beautiful Mess” was hij al snel een favoriet en tot op het laatste heeft hij een rol van betekenis kunnen spelen. Enkel een Portugees was te sterk voor hen. Na de finale barstte hij in tranen uit op nationale televisie omdat hij niet gewonnen had.

01. Portugal: Salvador Sobral – Amar Pelos Dois (758)
Winnaar (376) bij televoting, winnaar (382) bij jury.

Het verhaal van het jaar was die van Salvador Sobral. Hij won Festival da CanĆ§Ć£o in eigen land met “Amar Pelos Dois” begin maart, maar verdween dan van de radar. Hij gaf amper concerten, deed geen promo voor zijn deelname in Kiev en deed zelfs de eerste repetities niet mee. Dat alles omwille van zijn hartproblemen.

Op 7 mei, twee dagen voor de halve finale, kwam hij aan in Kiev. Hij veroverde menig hart in Europa en kon op 13 mei zegevieren. Met een recordscore haalde hij de allereerste overwinning binnen voor Portugal. Hijzelf bleef er heel nuchter bij en had een persoonlijke mening in zijn dankwoord klaar:

We leven in een wereld van wegwerpbare muziek. “Fast food” muziek zonder enige inhoud. Ik denk dat dit een overwinning is voor muziek en mensen die de muziek tot een betekenisvol iets maken. Muziek is geen vuurwerk, muziek is een gevoel. Laten we dit veranderen en de muziek terugbrengen.

Sobral zijn overwinning werd groot nieuws. In Portugal, maar ook in de rest van Europa. De Amerikaanse talkshowhost Jimmy Fallon nodigde hem zelfs uit in zijn populaire show, maar de zanger bedankte vriendelijk. Velen vonden dat arrogant, maar er zat er achterliggende reden achter.

Begin september nam Salvador Sobral afscheid van zijn publiek. Hij verdween van het toneel om zich volledig te focussen op zijn gezondheid. De toestand was “zorgwekkend“. Op 9 december onderging hij succesvol een harttransplantatie. Enkele dagen geleden kwam er terug een onrustwekkend bericht binnen dat hij te kampen had met nierfalen. Hij zou ondertussen wel terug aan de beterhand zijn, maar de reveladatie zou nog maanden duren.

Het was een bewogen Eurovisiesongfestival 2017. De shows waren prima, maar de aanloop naar een festival was nog nooit zo hobbelig geweest. De weg richting Lissabon ziet er alvast heel vlakker uit.

Morgen (31 december): De Eurovision Top 250.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.