België ingeloot in eerste halve finale Eurovisiesongfestival 2018.

België kent zijn halve finale voor het Eurovisiesongfestival. Laura Groeseneken zal in de eerste helft van de eerste halve finale moeten aantreden. Die halve finale is er op dinsdag 8 mei aanstaande.

Eerst werden de sleutels van het Eurovisiesongfestival ceremonieel overgedragen van Kiev naar Lissabon. Het waren de twee burgemeesters die de overdracht deden: Vitali Klitschko en Fernando Medina. Deze traditie is dit jaar tien jaar oud en werd na het festival van Helsinki ingevoerd.

Nadien werd er geloot. België en Nederland worden voor het derde jaar op rij gescheiden van elkaar: België staat in de eerste halve finale, Nederland in de tweede halve finale. Zowel Laura Groeseneken als Waylon starten in de eerste helft van de show.

Eerste halve finale (dinsdag 8 mei 2018)

Deel 1: Finland, Wit-Rusland, Litouwen, Albanië, Tsjechië, België, IJsland, Azerbeidzjan, Israël, Estland
Deel 2: Zwitserland, Finland, Oostenrijk, Ierland, Armenië, Cyprus, Kroatië, Griekenland

Tweede halve finale (donderdag 10 mei 2018)
Deel 1: Rusland, Servië, Denemarken, Roemenië, Australië, Noorwegen, Moldavië, San Marino, Nederland
Deel 2: Montenegro, Zweden, Hongarije, Malta, Letland, Georgië, Polen, Slovenië, Oekraïne

De rechtstreeks geplaatste finalisten (de Big Five en gastland Portugal) moeten dan misschien geen halve finale overleven, maar toch zullen ze moeten stemmen in één van die twee halve finales. Loting bepaalde dat het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal gaan stemmen in de eerste halve finale. Italië, Frankrijk en Duitsland doen dat in de tweede halve finale. De Italiaanse RAI vroeg toestemming om in de tweede halve finale te stemmen

Sinds de invoering van de halve finales in 2008 (tussen 2004 en 2007 was er maar één halve finale) kon België zich vijf keer plaatsen: in 2010, 2013, 2015, 2016 en 2017. Dat moest het acht keer proberen vanuit de eerste halve finale en twee keer in de tweede halve finale. Nederland plaatste zich ook vijf keer via de halve finales: in 2004, 2013, 2014, 2016 en 2017. Zij deden de eerste en tweede halve finale telkens vijf keer aan. België en Nederland stonden sinds 2008 in totaal ook vijf keer samen in een halve finale.

[poll id=”6″]

De producers gaan na de delegatiebijeenkomst in midden maart – wanneer ook alle liedjes gekend zijn – een geschikte startvolgorde bepalen op basis van deze loting. Die zal bekend geworden gemaakt eind maart of begin april.

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.