De organisatie van het Eurovisiesongfestival heeft meer details vrijgegeven omtrent de loting voor de halve finales. Die zal op maandag 29 januari gaan plaatsvinden.

Vandaag publiceerde de organisatie een lijst met de zes potten die op 29 januari zullen leeggehaald worden tijdens de loting. Dan weten de landen van de halve finale in welke uitzending ze zullen aantreden en of dat in de eerste of tweede helft zal zijn. De startvolgorde zal door de producers bepaald worden. Ook weten de landen uit de Big Five en Portugal wanneer ze zullen moeten stemmen na de loting.

Pot 1: Albaniƫ, Kroatiƫ, Macedoniƫ, Montenegro, Serviƫ, Sloveniƫ, Zwitserland
Pot 2: Denemarken, Finland, IJsland, Ierland, Noorwegen, Zweden
Pot 3: ArmeniĆ«, Azerbeidzjan, GeorgiĆ«, OekraĆÆne, Rusland, Wit-Rusland
Pot 4: Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Hongarije, Moldaviƫ, Roemeniƫ
Pot 5: Australiƫ, Israƫl, Malta, Oostenrijk, San Marino, Tsjechiƫ
Pot 6: Belgiƫ, Estland, Letland, Litouwen, Nederland, Polen

Op basis van stemgeschiedenis werden de landen ingedeeld. Zo merk je dat de landen uit overwegend Centraal-Europa in pot 1 zitten, de Scandinavische landen in pot 2 en de voormalige USSR-landen in pot 3. De landen landen zijn vooral samenraapsels van bevriende naties. Belgiƫ zit samen met Nederland, Polen en de drie Baltische staten in de laatste pot.

Ook is ondertussen al bepaald dat de eerste halve finale op 8 mei met negentien landen zal zijn en de tweede halve finale op 10 mei met achttien landen. Normaal zou dit ook in 2016 en 2017 ook het geval zijn, maar door een Roemeense diskwalificatie in 2016 en een Russische terugtrekking in 2017 werd dit bijgesteld naar telkens achttien.

Enkele belangrijke locaties werden eveneens bevestigd: Eurovision Village zal op 4 mei openen in PraƧa do ComƩrcio, een iconisch plein in Lissabon en de Euroclub zal gelegen zijn in Lust in Rio, een club in het Cais do SodrƩ-complex. Op zondag 6 mei zal de openingsceremonie aan het MAAT-museum (foto) plaatsvinden. De loting van 29 januari gaat dan weer door het stadhuis van Lissabon.

SĆ­lvia Alberto en Filomena Cautela presenteren op 29 januari vanaf 13:00 onze tijd heel de ceremonie. Deze twee dames presenteren ook in mei het Eurovisiesongfestival, samen met Daniela Ruah en Catarina Furtado.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.