SVT wijzigt stemprocedure Melodifestivalen 2018.

De Zweedse omroep SVT heeft wijzigingen aangekondigd voor de stemprocedure van Melodifestivalen 2018. De kijker zou zo meer macht krijgen in het eindresultaat.

De afgelopen jaren gaf elke jury 1, 2, 4, 6, 8, 10 en 12 punten. Zeven van de twaalf nummers kregen dus punten. Vanaf nu zal tijdens de finale het traditionele puntensysteem vanuit het Eurovisiesongfestival worden gebruikt: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten. Het huidige systeem was sinds 1999 in gebruik.

In totaal geven de juryleden nu 638 punten. De kijker zal evenveel punten geven, maar dan procentueel. Stemt tien procent van het volk voor een lied, zal hij of zij 64 punten krijgen. Die kunnen stemmen telefonisch of via sms, maar ook via een applicatie.

Tijdens de voorrondes en de herkansingsronde zal er niets wijzigen. Daar heeft enkel de kijker inspraak. De reeks start op 3 februari en op 10 maart zal de opvolger van Robin Bengtsson worden gekozen. Hij eindigde vorig jaar vijfde in Kiev met “I Can’t Go On”.

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.