Vandaag is het een belangrijke dag voor het Eurovisiesongfestival 2018. De Portugese organisatie krijgt vandaag officieel de sleutels van de Oekraïense organisatie van vorig jaar. Ook de loting zal vandaag gebeuren. 

Vandaag zal RTP, de Portugese omroep, het hele event coveren op zijn hoofdnet. Onder de noemer “Eurovisão, Dia Um” (of: “Eurovisie: dag één”) zal zowel de overdacht van Kiev naar Lissabon als de de loting worden uitgezonden. De burgemeesters van beide steden (Vitali Klitschko en Fernando Medina) zullen aanwezig zijn.

Nadien zullen er twee lotingen plaatsvinden. Eerste worden de Big Five (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en gastland Portugal ingedeeld in een halve finale waar ze moeten in stemmen en ze tevens ook verplicht moeten uitzenden. Kort daarna worden de halve finales geloot. Dan weten de 37 landen in welke halve finale ze zullen deelnemen en in welk deel. Er werden eerder al zes potten bekendgemaakt:

Pot 1: Albanië, Kroatië, Macedonië, Montenegro, Servië, Slovenië, Zwitserland
Pot 2: Denemarken, Finland, IJsland, Ierland, Noorwegen, Zweden
Pot 3: Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland
Pot 4: Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Hongarije, Moldavië, Roemenië
Pot 5: Australië, Israël, Malta, Oostenrijk, San Marino, Tsjechië
Pot 6: België, Estland, Letland, Litouwen, Nederland, Polen

De eerste halve finale op dinsdag 8 mei zal negentien deelnemers tellen, de tweede halve finale op donderdag 10 mei achttien. Per halve finale gaan er tien kandidaten door naar de finale.

De ceremonie start om 13:00 onze tijd en is te volgen via Youtube:

Alles komt vanuit het stadhuis van Lissabon. De presentatie ligt in handen van Sílvia Alberto en Filomena Cautela zijn de presentatrices van dienst. In mei zullen ze ook het Eurovisiesongfestival presenteren, samen met Daniela Ruah en Catarina Furtado.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.