Vanavond start van vijfdaags Sanremo Festival 2018.

Vanaf vanavond staat Italië weer in het teken van het prestigieuze Sanremo Festival. Heel wat veranderingen dit jaar, maar de winnaar blijft het recht hebben om naar het Eurovisiesongfestival te gaan.

Dit jaar is er een nieuwe artistiek directeur aan zet: Claudio Baglioni. De afgelopen jaren heeft Carlo Conti ervoor gezorgd dat het festival een upgrade kreeg en in 2015 voerde hij in dat de winnaar namens Italië naar het Eurovisiesongfestival mag. Hij of zij krijgt het recht om te weigeren, zoals de groep Stadio deed in 2016.

Dat is niet de enige verandering. In tegenstelling tot afgelopen jaren vallen er geen kandidaten af tot de finale. Op de eerste avond (dinsdag 6 februari) treden alle twintig kandidaten in de hoofdcategorie aan voor de eerste keer met hun nummer en een tweede keer op de tweede en derde avond (woensdag 7 februari en donderdag 8 februari). Op de vierde avond (vrijdag 9 februari) brengen ze hun nummer voor de derde keer, maar in een ander arrangement en met een gastartiest. Er kan telkens gestemd worden en deze resultaten worden meegenomen richting de finale.

Kandidaten Italië
Roby Facchinetti & Riccardo Fogli – Il segreto del tempo
Annalisa – Il mondo prima di te
Decibel – Fuori dal tempo
Diodato & Roy Paci – Adesso
Elio e le Storie Tese – Arrivedorci
Enzo Avitabile feat. Peppe Servillo – Il coraggio di ogni giorno
Ermal Meta & Fabrizio Moro – Non mi avete fatto niente
Giovanni Caccamo – Eterno
Le Vibrazioni – Così sbagliato
Lo Stato Sociale – Una vita in vacanza
Luca Barbarossa – Passame er sale
Mario Biondi – Rivederti
Max Gazzè – La leggenda di Cristalda e Pizzomunno
Nina Zilli – Senza appartenere
Noemi – Non smettere mai di cercarmi
Ornella Vanoni feat. Bungaro & Pacifico – Imparare ad amarsi
Red Canzian – Ognuno ha il suo racconto
Renzo Rubino – Custodire
Ron – Almeno Pensami
The Kolors – Frida

Op de vijfde avond (zaterdag 10 februari) zal de finale worden gehouden. De uiteindelijke top 3 zal meedoen aan de superfinale. Vier kandidaten stonden al eens eerder op het Eurovisiesongfestival: Riccardo Fogli (1983), Luca Barbarossa (1988), Enrico Ruggeri van Decibel (1993) en Nina Zilli (2012). Tijdens de eerste vier avonden hebben de kijkers 40 % inspraak, de persjury 30 % en 20 % via een opiniepeiling bij geselecteerde personen.

De uitzendingen zullen telkens starten om 20:35 en zijn live te volgen via RAI 1. Claudio Baglioni, Michelle Hunziker en Pierfrancesco Favino presenteren alle liveshows. Gelijktijdig zal ook de nieuwskomersselectie van Sanremo worden gehouden, maar zij maken geen kans om naar het Eurovisiesongfestival te gaan. De kandidaat die Italië in Lissabon zal vertegenwoordigen komt meteen uit in de finale.

Italië eindigde zesde in 2017 met “Occidentali’s Karma” van Francesco Gabbani.

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.