Destination Lisbon [1]: Eugent Bushpepa, Albanië

Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Albanië.

Albanië doet dit jaar voor de vijftiende keer mee aan het Eurovisiesongfestival. Het verscheen voor de eerste keer in 2004 en haalde toen al een mooi resultaat met “The Image Of You” van Anjeza Shahini. Het land in de Balkan eindigde toen zevende. In 2012 werd hun beste resultaat bijgescherpt dankzij de vijfde plek van Rona Nishlui en “Suus”. Albanië haalde sinds de introductie van de halve finales zeven keer (van de veertien) de finale.

In 2018 is het de beurt aan Eugent Bushpepa. Eind december werd hij verkozen als Albanese kandidaat voor Lissabon.

Eugent Bushpepa is geboren in Rrëshen, een kleine stad in Noord-Albanië, op 2 juli 1984. Na zijn studies in het secundair onderwijs verlaat hij zijn geboortestad en zelfs zijn geboorteland om geneeskunde te studeren in Italië. Toch was hij meer geïnteresseerd in muziek. In 2006 keert hij terug naar Albanië en raakte hij via audities bij Top Channel terecht als zanger bij Top Show.

De jaren nadien deed hij mee aan lokale festivals zoals Top Fest en Festivali i Kengës. In 2008 eindigde hij, samen met Rovena Dilo, twaalfde in de preselecties voor het Eurovisiesongfestival met “S’jam balade”.

Enkele jaren terug zong hij ook in zijn eigen groep Sunrise en in de Italiaanse covergroep Seven Gates, beiden rockbands. Hij kreeg zo de kans om te zingen met internationale sterren zoals Duff McKagan (Guns N’ Roses) en stond hij in het voorprogramma van Deep Purple en Overkill.

RTSH organiseerde eind 2017 voor het zesenvijftigste jaar op rij Festivali i Këngës (letterlijk: Songfestival). Er deden tweeëntwintig kandidaten mee, waaronder Eugent Bushepa. Drie avonden werd het Albanese lied gevierd met een apotheose op 23 december. Bushpapa won met “Mall” en had daarmee de eerste inzending voor Lissabon beet.

Een herwerkte versie werd op 16 maart online gezet: de eerste versie was namelijk tientallen seconden te lang. Ook werd er licht gesleuteld aan het arrangement.

De tekst en muziek van “Mall” is geschreven door Eugent Bushpepa.

Albanië start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Albanië in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.