Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Armenië.

In 2006 maakte Armenië zijn debuut op het Eurovisiesongfestival. Dit jaar zijn ze er voor de twaalfde keer bij. Op uitzondering van 2011 en 2012 (toen Armenië zich terugtrok omdat het festival in rivaliserend buurland Azerbeidzjan was) haalde de natie jaarlijks de finale. Hun beste notering was een vierde plaats: in 2008 met Sirusho en 2014 met Aram MP3. Zeven van de tien finaleplaatsen leverde een notering in de top 10 op.

De twaalfde Armeense kandidaat voor het Eurovisiesongfestival heet Sevak Khanagyan. Hij won in februari het ticket richting Lissabon.

Sevak Khanagyan is geboren op 28 juli 1987 in Metsavan, een stad in het noorden van de toen nog Armeense SSR. Als kind was hij al bezig met muziek. In diezelfde periode verhuist de familie Khanagyan naar Rusland. Daar ging hij ook verder in de muziek en ging hij studeren aan de staatsuniversiteit van Moskou. Hij studeerde met glans af in 2014.

Na zijn studies doet Sevak mee aan verschillende talentenjachten: de Russische versie van X Factor en The Voice, beiden in 2015, waren zijn eerste stappen op televisie. Hij haalde in beide shows de tweede ronde. In The Voice zat hij in het team van Polina Gagarina, de nummer twee van Wenen in 2015.

Ook in Oekraïne ging hij het proberen en deed hij in 2016 mee aan de lokale versie van X Factor. Daar had hij meer succes: hij wist de finale te bereiken en in die finale was hij ook de sterkste. Sevak Khanagyan won het zesde seizoen. Na zijn succes in Rusland en Oekraïne ging hij teug naar Armenië en werd hij coach in The Voice Armenia.

De Armeense omroep besloot om ook in 2018 een editie van Depi Evratesil te organiseren. In tegenstelling tot de eerste editie hadden de artiesten nu ook een originele song. Eén van de twintig artiesten was Sevak Khanagyan.

Zowel in zijn halve finale als de finale wist hij met grote overmacht de televoting te winnen. Ook de internationale jury gaf hem de meeste punten, waardoor hij logischergewijs de finale op 25 februari kon winnen. Hij zal met het nummer “Qami” zijn geboorteland vertegenwoordigen in Lissabon.

De tekst van “Qami” is geschreven door Anna Danielyan en Victoria Maloyan, de muziek door Sevak Khanagyan.

Armenië start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Armenië in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.