Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Australië.

Al enkele jaren mag Australië meedoen aan het Eurovisiesongfestival. Die uitzondering werd in 2015 in het leven geroepen toen het festival zijn zestigste editie vierde en dat de omroep daar al ruim de helft van die tijd het festival brengt. Ook in 2016 en 2017 waren ze erbij. Dami Im was in 2016 heel dicht en eindigde tweede met “Sound of Silence”. Hun ‘slechtste’ resultaat is de negende plaats van vorig jaar.

Ook in 2018 mag Australië weer meedoen van de EBU en ze sturen met Jessica Mauboy een oude bekende naar het festival.

Jessica Mauboy is afkomstig uit Darwin, een stad niet ver van de Timorzee. Al snel maakte ze voor haarzelf duidelijk dat haar carrière in het zingen lag. Ze zong in het kerkkoor en deed als tiener mee aan een lokale zangcompetitie. Mauboy won die en mocht een singletje opnemen, zonder veel succes. Haar grote doorbraak zou pas enkele jaren later komen.

We schrijven 2006: Jessica doet auditie bij de regionale voorrondes van Australian Idol en valt meteen op met een nummer van Whitney Houston. Zonder veel hindernissen haalde ze de finale, waar ze tweede eindigde. Amper twee weken na die finale had ze een platencontract binnen.

Ze bracht na haar avontuur in Australian Idol drie studioalbums uit en werd in een mum van tijd de lieveling van het land. Dat viel SBS ook op en toen de omroep in 2014 de vraag kreeg om een gastartiest af te vaardigen naar Kopenhagen, koos men voor Mauboy. Ze bracht er tijdens de tweede halve finale “Sea of Flags”.

Jessica Mauboy stond dan wel eens eerder op het Eurovisiesongfestival als gastartiest, toch liet ze later blijken dat ze het ook allemaal eens ‘for real’ wou doen. Die wens werd op 11 december 2017 waar, toen SBS haar aankondigde als kandidate voor het Eurovisiesongfestival 2018.

Zo’n drie maanden later zou Mauboy haar lied mogen voorstellen. Enkele Russische hackers konden haar inzending echter bemachtigen: “We Got Love”. Het ging echter over een demoversie. Op 9 maart (middernacht lokale tijd) werd de inzending officieel vrijgegeven met de videoclip.

De tekst van “We Got Love” is geschreven door Anthony Egizii, David Musumeci en Jessica Mauboy, de muziek door Anthony Egizii en David Musumeci.

Australië start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Australië in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.