Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Azerbeidzjan.

Azerbeidzjan is in onze regio misschien alleen bekend omtrent het Eurovisiesongfestival. Tien jaar geleden, in 2008, debuteerde het land en leverden ze meteen een achtste plaats af. Tot en met 2013 bleef het land in de top 10 kamperen en won het zelfs één keer: in 2011 met “Running Scared” van Ell & Nikki. Het land wist altijd de finale te halen, maar heeft nu toch al vier jaar geen top 10 weten te halen. Hun slechtste resultaat was de tweeëntwintigste stek in 2014.

De Azerbeidzjaanse omroep liet voor Lissabon zijn oog vallen op Aisel. Wie weet kan deze zangeres haar land nog eens bij de beste tien loodsen.

Aysel Mammadova, geboren als Aysel Quliyeva op 3 juli 1989 in het toenmalige communistische Bakoe, kwam als kind al in contact met muziek. Haar moeder gaf muziekles en zo kreeg Aysel ook de muziekmicrobe over. Als 16-jarige ging ze naar het staatsconservatorium, waar ze klassieke piano leerde spelen. In 2010 studeerde ze daar af.

Ze ziet zichzelf als jazzzangeres, al heeft ze daar nooit echt lessen voor genomen. Na haar opleiding deed ze mee aan verschillende jazzfestivals in onder andere Rusland, Zwitserland en Nederland. Op één van die festivals leerde ze haar echtgenoot kennen.

In 2013 bracht ze haar debuutsingle “So Magical” uit. Dat deed ze nog onder haar eigen naam. Een jaar later kwam er een vervolg, maar deed ze dat als Aisel. Er volgden nummers in het Engels, Azerbeidzjaans en Russisch.

Geheel onverwacht kondigde İctimai, de Azerbeidzjaanse publieke omroep, op 8 november aan dat Aisel naar het Eurovisiesongfestival mocht gaan. Heel wat geruchten werden nadien gelanceerd: het lied zou een klassieke ballad in het Azeri zijn en ook het team van Rusland 2016 zou werken aan de inzending.

Op 4 maart kregen we een antwoord, toen het lied te vroeg online verscheen via Spotify: “X My Heart”. Geen Azeri en geen ballad, maar wel een opvallend generiek popnummer. Aan het lied schreven onder andere de schrijvers van “Running Scared” (Azerbeidjzaans én winnend lied uit 2011) mee.

De tekst van “X My Heart” is geschreven door Sandra Bjurman, de muziek door Dimitris Kontopoulos.

Azerbeidzjan start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Azerbeidzjan in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.