Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag blijven we in ons eigen land: België.

Al sinds de start van het festival, in 1956, doet ons land mee en wisselen de VRT (vroeger: NIR/BRT) en RTBF (INR/RTB) jaarlijks af. Eén keer won ons land, namelijk in 1986 met de nationale Songfestivalklassieker “J’aime La Vie” van Sandra Kim. Acht keer nam België de rode lantaarn in ontvangst. We blijven wachten op een nieuwe winst, maar toch doet België het de laatste jaren niet slecht met drie opeenvolgde noteringen in de top 10. België haalde zes van de veertien keer de finale.

De VRT is dit jaar aan zet en zal de zestigste Belgische inzending verzorgen. De vertolker van die inzending is Laura Groeseneken, ook bekend als Sennek.

Laura Groeseneken is geboren in Leuven op 30 april 1990. Als tiener stond ze al op het podium en speelde ze ook mee in een videoclip van de band Starfucker. In 2011 komt ze terecht in de formatie AKS als zangeres. Dat deed ze niet als Laura, maar onder de artiestennaam Lola. Een jaar later stond ze met het Brussels Filharmonisch Orkest op het podium tijdens het Filmfestival.

Dat talent was ook niet Piet Goddaer, de man van Ozark Henry, ontgaan. Toen hij in 2014 op zoek moest naar een vervanger van Amaryllis Uitterlinden (die meedeed aan Eurosong 2016) als vrouwelijke stem, stuitte hij op Groeseneken. Tot op heden zijn de twee in vele gevallen een duo.

Groeseneken leeft niet alleen van de muziek, maar ook van haar baan als visual merchendiser bij IKEA Zaventem. Ook schrijft ze voor andere artiesten muziek. Zo schreef ze mee aan “Gravity” van Hooverphonic. In het najaar van 2017 werkte ze ook mee aan het project van Rudi Vranckx: Imagine Mosul.

Peter Van De Veire maakte in zijn ochtendshow op 28 september 2017 bekend dat de VRT ’s avonds zijn kandidaat voor Lissabon zou onthullen in Van Gils & Gasten. Daarmee was ons land de eerste van alle deelnemende omroepen die dat zou doen. Tijdens een persconferentie in de studio werd Laura Groeseneken voorgesteld en ’s avonds leerde de rest van het land haar kennen.

In een interview met onze partners van OGAE Belgium onthulde ze in januari dat het nummer klaar was: “Een beetje ongewoon en mysteries”. Zo omschreef ze het. Ook werd toen bekend dat ze niet als Laura Groeseneken, maar als Sennek naar Lissabon zou trekken.

De bijhorende inzending zou op 5 maart tijdens een persconferentie exclusief aan de pers worden voorgesteld en op 6 maart ook aan het publiek. Het zou allemaal in stroomversnelling geraken wanneer een Russische site het nummer had online gezet na een hack. “A Matter Of Time” werd daarom al op 5 maart in de ochtendshow van Peter Van De Veire gelanceerd voor het publiek.

De tekst en muziek van “A Matter Of Time” is geschreven door Laura Groeseneken, Alex Callier enMaxime Tribeche.

België start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet België in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.