Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Bulgarije.

Bulgarije is een land dat in de eerste helft van zijn deelnames amper iets voorstelde. Het debuteerde in 2005 en wist enkel in 2007 een (weliswaar succesvolle) finaleplaats te versieren. Bulgarije trok zich in 2014 en 2015 uit de competitie, maar kwam zeer sterk terug in 2016 met een vierde plaats en 2017 met een tweede plaats. In totaal haalde Bulgarije drie finaleplaatsen (van de elf) en is 2018 het twaalfde jaar van deelname.

Als laatste artiest werd op 12 maart Equinox aangekondigd als Bulgaarse kandidaat voor het Eurovisiesongfestival 2018.

Equinox is speciaal opgericht voor het Eurovisiesongfestival 2018 en bestaat uit vijf leden: drie Bulgaren (Zhana Bergendorff, Vlado Mihailov en Georgi Simeonov) en twee Amerikanen (Johnny Manuel en Trey Campbell).

Zhana Bergendorff (geboren als Zhana Vladimirova Brankova) won in 2013 het tweede seizoen van X Factor in Bulgrije en is de enige vrouw van het gezelschap. Recentelijk had ze hits met “Samuray” en “Doktrai” en mag ze zich een van de succesvolste artiesten in het land noemen, maar ook een van de controversieelste.

Vlado Mihailov is een singer-songwriter en acteur. Hij is ook frontman van de bekende groep Safo & Sleng. Hij kan de andere groepsleden de weg wijzen in het land van het Songfestival, want vorig jaar was hij backing vocalist voor Kristian Kostov.

Georgi Simeonov is ook een singer-songwriter en daarnaast ook stemcoach. In 2005 verscheen hij op het toneel als zanger bij de boyband 032. Acht jaar later ging hij solo en deed dat succesvolmet hits als “Po-dobre” en “Che Razbrah”.

Johnny Manuel is afkomstig van het Amerikaanse Michigan. Al sinds zijn kindertijd is hij bezig met zingen. In 2017 deed hij mee aan America’s Got Talent en wist hij miljoenen mensen te beroeren met een cover van Whitney Houston. Hij haalde de halve finales.

Trey Campbell komt uit Los Angeles. Als enige van de vijf heeft hij ook meegeschreven aan het nummer voor het Eurovisiesongfestival. Dat doet hij wel vaker. Zo schreef hij ook nummers voor Bebe Rexha, Alexandra Stan en Adam Lambert.

BNT, de Bulgaarse omroep, lanceerde in het najaar het project BG Song. De delegatie wou eerst een nationale finale organiseren, maar kreeg de budgetten niet rond. Daarom werd het een interne zoektocht, die de nieuwe Bulgaarse inzending voor het Eurovisiesongfestival moest opleveren.

Dertien inzendingen werden geselecteerd en onderworpen aan een panel. Uiteindelijk werd β€œBones” eind januari al gekozen als inzending, maar pas op 12 maart werd alles voorgesteld. Een dag eerder lekte de openbare omroep al wel de naam van de groep: Equinox. De betekenis van die naam is het moment wanneer de zon loodrecht op de aarde evenaar staat.

De tekst en muziek van “Bones” is geschreven door Borislav Milanov, Joacim Persson, Brandon Treyshun Campbell en Dag Lundberg.

Bulgarije start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Bulgarije in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.