Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Cyprus.

Begin jaren tachtig, namelijk in 1981, besloot Cyprus om mee te doen aan het Eurovisiesongfestival. In 2018, bij de vijfendertigste deelname, heeft het eiland nog geen overwinning op zak. Het haalde drie keer de vijfde positie: in 1982, 1997 en 2004. Eén keer (1986) eindigde Cyprus laatste. De goede vrienden van Griekenland haalden in totaal zeven keer (van de dertien) de finale. Na een break in 2014 wist het land jaarlijks de finale te halen, maar eindigde het telkens buiten de top 20.

Geen Cypriotische kandidaat dit jaar in Lissabon. De omroep keek over de landgrenzen heeft en kwam uit bij Elenia Foureira.

Eleni Foureira werd op 7 maart 1987 geboren in het Albanese Fier en groeide op in Athene. Over haar geboortestreek deed ze lang geheimzinnig: ze claimde lang Mexicaanse roots te hebben, maar toen de pers met het nieuws kwam kon ze niet ontkennen. Naar eigen zeggen deed ze dit omdat de relaties tussen Albanië en Griekenland moeilijk liggen. Ze voelt ook weinig affectie met haar geboorteland en spreekt geen Albanees.

Haar muziekcarrière begon in 2007 als lid van het trio Mystique. Ze hebben een paar hitjes in Griekenland en Cyprus en besloten uit elkaar te gaan in 2009. Alle drie begonnen ze solo, maar Foureira had al snel het meeste succes van de drie. Ze scoorde grote hits met onder andere een cover van “Golden Boy” (Israël 2015) en bracht vier albums uit.

In 2010 deed ze in Griekenland al mee aan de nationale selectie, maar eindigde ze tweede met “Manos Pyrovolakis”. Ook in 2016 en 2017 wou ze gaan en stuurde ze nummers richting ERT, maar die weigerden telkens en kozen voor een andere artiest.

Niet Griekenland, maar Cyprus gaf wel gehoor aan haar wens om naar het Eurovisiesongfestival te gaan. Nadat de pers wist te zeggen dat de initiele Cypriotische finale werd geschrapt, begon de geruchtenmolen volop. Haar naam viel vaak en uiteindelijk hadden ze het bij de rechte eind.

De deelname van Foureira werd op 1 februari bevestigd, net zoals de titel van het nummer voor Lissabon: “Fuego”. Het was nog wel wachten tot en met het avondjournaal van 2 maart om te horen hoe het liedje zou klinken. Toen ging het lied in première. De clip haalde in amper een weekend tijd een miljoen views.

De tekst en muziek van “Fuego” is geschreven door Alex Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Anderz Wrethov, Viktor Svensson en Didrick.

Cyprus start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Cyprus in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.