Destination Lisbon [8]: Rasmussen, Denemarken

Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Denemarken.

Een jaar na de start van het Eurovisiesongfestival, meerbepaald in 1957, begon ook Denemarken met deelnemen. Ze debuteerden controversieel met een lange kus van Birthe Wilke en Gustav Winckler. Denemarken won drie keer: in 1963, 2000 en 2013. In 2002 eindigden ze laatste. Sinds de introductie van de halve finales gaat het relatief goed met de Scandinavische natie: ze kwalificeerden zich tien van de veertien keer. Dit jaar zijn ze er voor de zevenenveertigste keer bij.

Dit jaar zal Rasmussen de Deense kleuren vertegenwoordigen in Lissabon. Hij kreeg het recht om zijn land te vertegenwoordigen na de winst in de nationale finale.

De 32-jarige Rasmussen (volledige naam: Jonas Flodager Rasmussen) is geboren in Viborg, een stad in Centraal-Denemarken. Tegenwoordig woont hij met vrouw en kinderen in het groenere Langå. Hij studeerde dramaturgie en muziek aan de universiteit van Aarhus. Na zijn studies ging hij lesgeven in de kunstacadeie in Viborg en de theaterschool in Aarhus.

Naast zijn werk als docent is hij ook zanger in de tributeband Hair Metal Heröes. Ze spelen muziek van verschillende artiesten en verschillende genres, maar telkens wel een rocksound. Zo coverden ze Elton John en ABBA. Hij speelde ook nog in verschillende musicals zoals West Side Story, Rent en Les Misérables.

Tot 2018 is Rasmussen een nobele onbekende man: voor zijn deelname aan de Deense nationale selectie voor het Eurovisiesongfestival was hij nog nooit op de Deense staatstelevisie geweest en was hij enkel bekend op de scholen waar hij les gaf.

Rasmussen mocht dus meedoen aan de Deense nationale selectie voor het Eurovisiesongfestival 2018. DR kon tien kandidaten selecteren voor de finale, die dit jaar in Aalborg werd gehouden.

Er waren weinig grote namen in Dansk Melodi Grand Prix dit jaar en Rasmussen kon de finale aanvangen als favoriet. Met “Higher Ground” maakte hij uiteindelijk op 10 febrauri zijn favorietenstatus waar en won hij de nationale finale met vijftig procent van de stemmen.

De tekst en muziek van “Higher Ground” is geschreven door Niclas Arn en Karl Eurén.

Denemarken start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Denemarken in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.