Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Duitsland.

Duitsland is het land dat het meeste aantal deelnames op zijn naam heeft staan: het debuteerde in 1956 en sloeg enkel – verplicht – de editie van 1996 over. De Duitsers wonnen twee keer (1982 en 2010), maar moesten ook zeven laatste plaatsen slikken, waaronder recent nog in 2015 en 2016. In 2015 (ook in 1964 en 1965) werd die laatste plaats nog pijnlijker, zonder punten. Dit jaar zal het land zijn tweeënzestigste kandidaat afvaardigen naar Lissabon.

Die kandidaat heeft de naam Michael Schulte. De jonge zanger won midden februari de nationale finale in Berlijn en mag dus naar Lissabon binnenkort.

Michael Schulte in geboren in Dollerup, een stadje niet ver van de Deense grens, op 30 april 1990. Toen lag Dollerup nog een klein halfjaar in West-Duitsland. In 2009 studeert hij af op Duborg-skolen, de enige Deenstalige school in Duitsland. Hij was toen al een jaar bezig met het uploaden van covers op YouTube, waar hij onder andere liedjes van Rihanna en Alicia Keys.

In 2011 ontdekt Rea Garvey hem op YouTube. Hij maant hem aan om deel te nemen aan The Voice Of Germany. Schulte deed dat en kwam dan ook in zijn team terecht. Hij wist de finale te halen eindigde daar derde. Met zijn finalesingle “Carry Me Home” haalde hij de top 10 van de Duitse charts.

Een jaar later brengt hij zijn eerste album “Wide Awake” uit en volgden verschillende singles, maar nooit met het grote succes. Ook schrijft hij voor andere artiesten en had hij zo dit jaar zelfs nog een liedje in de Litouwse voorrondes zitten voor het Eurovisiesongfestival.

De Duitse omroep was de slechte resultaten meer dan beu en riep de hulp van een internationaal panel in. Die mochten mee artiesten selecteren voor de nationale finale. Eén van de zes geselecteerde finalisten was Michael Schulte. De finale van Unser Lied für Lissabon werd op 22 februari gehouden.

Hij begon als favoriet aan de finale met “You Let Me Walk Alone”, een lied dat pas twee dagen voor de finale werd uitgebracht. Met zowel het maximum van de Duitse jury, de internationale jury en de televoting won hij met ruime overmacht de finale. Die avond werden er ruim 427.000 stemmen uitgebracht: 140.000 daarvan waren voor hem.

De tekst en muziek van “You Let Me Walk Alone” is geschreven door Michael Schulte, Thomas Stengaard, Katharina Müller en Nisse Ingwersen.

Duitsland is één van de landen van de zogenaamde Big Five. Ze moeten daarom ook niet aantreden in de halve finales, maar staan meteen in de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Duitsland in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.