Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Estland.

Estland debuteerde samen met Baltisch buurland Litouwen in 1994. De eerste jaren mocht het land zich echt een Songfestivalnatie noemen, met zes noteringen in de top 10 in zeven deelnames. Ze wonnen ook nog eens in 2001. Nadien ging het weer bergaf: sinds de introducties van de halve finale in 2004 plaatste het land zich maar vijf keer. Estland zal dit jaar voor de vierentwintigste keer meedoen aan het festival.

Die eer is dit jaar voor Elina Nechayeva. De jonge zangeres won begin maart de Estse finale voor Lissabon en gaat met een opmerkelijk lied naar Lissabon.

Elina Nechayeva (geboren als Elina Netšajeva in de Estse hoofdstad op 10 november 1991) begon haar publieke carrière toen ze deelnam aan de lokale versie van Idool in 2009. Ze haalde daar de liveshows niet, maar dat was niet echt een grote zorg voor Elina. Haar prioriteiten lagen toen vooral op de toekomst: haar studies aan de staatsacademie voor Muziek en Theater. Ze studeerde in 2014 af en haalde in 2016 haar bijkomende master in klassieke zang.

Naast haar korte avontuur in Idool deed ze ook mee aan Klassikatähed, een competitie voor klassiek geschoolde zangers, in 2014. Daar was ze een van de finalisten. Daarnaast won ze ook verschillende prijzen in Rusland, Estland en Italië.

Naar sopraanzangeres is ze ook een presentatrice. In 2017 mocht ze de halve finales van Eesti Laul aan elkaar praten, de lokale voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. Datzelfde jaar veranderde ze haar naam, zodat de mensen “haar makkelijker zouden terugvinden op het internet”.

Met “La Forza” schreef Nechayeva zich in voor de nationale finales van 2018. Ze werd geseleceerd door de omroep en bij het lanceren van de inzendingen was ze meteen topfavoriet. Ook de gokkantoren reageerden en plaatste Estland in de top 3 voor de eindwinst in Lissabon, ook al was ze nog niet gekozen.

Op 3 maart stond ze in een uitverkochte Saku Suurhall tijdens de finale van de competitie. Ze haalde de superfinale en won daar met 43.445 stemmen, ofwel 70% van de televoting.

De tekst van “La Forza” is geschreven door Elina Nechayeva en Ksenia Kuchukova, de muziek door Mihkel Mattisen en Timo Vendt.

Estland start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Estland in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.