Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Finland.

Finland debuteerde in 1961, vijf jaar na de opstart van het Eurovisiesongfestival en zal dit jaar voor de tweeënvijftigste keer meedoen. Het land was een land dat nooit echt opviel en vaak in de onderste regionen eindigde, waarvan negen keer allerlaatst. Tot in 2006: Lordi kwam, zag en overwin in Athene met “Hard Rock Hallelujah”. Nadien eindigde het land nooit meer in de top 10 en wist het in totaal mee te doen aan zeven van de veertien finales (sinds 2004) op het Eurovisiesongfestival.

De nationale omroep stuurt dit jaar met Saara Aalto een lokale superster naar het festival die ook ver buiten de landsgrenzen bekend is.

Op 2 mei 1987 werd Saara Aalto in Oulunsalo geboren. Als kind deed ze al mee aan muziekwedstrijden in Finland, Roemenië en de Verenigde Staten. Na haar middelbare school ze naar de hoofdstad te trekken om dat muziek te gaan studeren aan de gerenommeerde Sibelius Academy, genoemd naar de gelijknamige componist.

In 2007 komt ze op het grote toneel, wanneer ze tweede werd tijdens de lokale versie van Got Talent. Doorheen de jaren werd duidelijk dat ze gedoemd was om tweede te eindigen: in 2011 werd de tweede in de preselecties van het Eurovisiesongfestival, in 2012 tijdens de finale van The Voice en in 2016 nog eens voor het Eurovisiesongfestival.

Na die laatste poging trok ze naar het Verenigd Koninkrijk om mee te doen aan The X Factor UK. Tegen alle verwachtingen in haalt de Finse de liveshows, weet ze meerdere eliminaties te overleven en haalde ze de grote finale. Ook daar was de tweede plaats haar lot, maar ze was plots een superster in Finland.

YLE had al in het voorjaar van 2017 de inschrijvingen van UMK 2018 opengesteld. Op 7 november 2017 werd er een persconferentie gehouden door de openbare omroep met als verwachting dat ze de kandidaten voor de nationale finale gingen voorstellen.

De verbazing was groot toen Aalto werd aangekondigd als interne keuze. YLE kreeg wel heel wat kritiek van onder andere de artiestenbond en de ombudsman van de openbare omroep moest publiek reageren: er waren te weinig kwaliteitsvolle inzendingen voor 2018.

De nationale finale werd wel behouden: Saara bracht om 3 maart drie nummers die naar Lissabon konden gaan. Het was uiteindelijk “Monsters” dat de nationale final won.

De tekst en muziek van “Monsters” is geschreven door Saara Aalto, Joy Deb, Linnea Deb en Ki Fitzgerald.

Finland start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Finland in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.