Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Frankrijk.

Frankrijk debuteerde bij het allereerste festival in 1956 en doet dit jaar voor de eenenzestigste keer mee. In de eerste vijfentwintig jaar van het festival was Frankrijk machtig met vijf overwinningen (1958, 1960, 1962, 1969 en 1977) en veertien noteringen bij de eerste drie. Nadien ging het bergaf met een dieptepunt in 2014: de laatste plaats. De laatste jaren heeft Frankrijk een tweede adem gevonden dankzij een nieuwe delegatieleider.

Onder zijn supervisie kwam er een nationale finale die gewonnen werd door het duo Madame Monsieur op 27 januari.

Madame Monsieur is een duo bestaande uit Émilie Satt en Jean-Karl Lucas. De twee leerde elkaar kennen in 2008 toen hij meeschreef aan de eerste EP van Satt. Ze leerden elkaar beter kennen en de volk sloeg over. In 2013 creëerden ze Madame Monsieur en twee jaar later werden ze dat ook echt toen ze in het huwelijksbootje stapten.

“Malibu” was hun eerste single in 2013. In 2015 hadden ze een eerste grote hit met “You Make Me Smile”, samen met Youssoupha. Daar kregen ze ook een gouden plaat voor. Een jaar later brachten ze met “Tandem” hun eerste album uit. Vijf songs daarvan werden ook uitgebracht als single.

Ze werken ook nog solo aan andere projecten. Zo schreef Satt mee aan liedjes van het Belgische Hooverphonic en was zij de stem van de hit “Badaboum”. Ook spreekt ze reclames in. Hij is dan weer backing vocalist voor verschillende artiesten.

Voor het eerst sinds 2007 werd er nog eens een uitgebreide nationale finale gehouden in Frankrijk: Destination Eurovision. Achttien kandidaten werden geselecteerd voor de halve finales. Aan het einde van de rit en na een spannende finale was Madame Monsieur de sterkste, ten nadele van Lisandro Cuxi. Een half jaar eerder won hij The Voice en was zijn debuutsingle een nummer aan de hand van Émilie Satt.

Het nummer “Mercy” vertelt een bijzonder verhaal. Het gaat over een meisje dat geboren werd tijdens de overtocht van een Nigeriaanse moeder richting Europa. Het kindje – dat de naam Mercy kreeg – staat centraal in dit lied over hoop. Het kindje werd vorige week één jaar.

De tekst en muziek van “Mercy” is geschreven door Émilie Satt en Jean-Karl Lucas.

Frankrijk is één van de landen van de zogenaamde Big Five. Ze moeten daarom ook niet aantreden in de halve finales, maar staan meteen in de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Frankrijk in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.