Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Georgië.

Armenië (2006) debuteerde voor hen, Azerbeidzjan (2008) na hen. Wie goed kan tellen weet dat het Kaukasische Georgië dus in 2007 voor het eerst verscheen op het Eurovisiesongfestival. Van de drie landen in die regio is Georgië misschien het minst opvallende: twee negende plaatsen (in 2010 en 2011) behoren tot hun topresultaten en van de tien deelnames wisten ze drie keer die niet te verzilveren met een finaleplaats.

Dit jaar doen ze voor de elfde keer mee in Lissabon en sturen de Georgiërs een groep uit naar het Eurovisiesongfestival: Ethno-Jazz Band Iriao.

Begin 2013 richtte David Malazonia de groep Iraio op. Die groep kan het beste omschreven worden als een collectief dat een mix brengt van jazz en Georgische etnische folk. Naast Malazonia (componist) bestaat de groep verder uit: Nugzar Kavtaradze (folkmuzikant), Levan Abshilava en David Japaridze (drums en percussie), Shalva Gelekva (bass) en zangers George Abashidze, Mikheil Javakhisvili en Bidzina Murgulia.

De naam Iraio is afkomstig van “Iraio-uruao”, een soort van Georgisch gejodel. Ze spelen muziek in eigen land, maar brengen hun cultuur ook naar andere landen. Zo traden ze op in Oostenrijk, Polen en Oekraïne, maar ook verder van huis zoals Indonesië en Maleisië.

Soms gaan enkel de drie zangers van de groep richting buitenland om muziek te promoten. Ze zijn graag geziene gasten op culturele radiozenders en konden zo hun muziek al laten horen in Frankrijk en Nederland.

Geheel onverwacht werd in het laatste uur van 2017 bekend dat Ethno-Jazz Band Iriao het land zou mogen vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival 2018. Dat gebeurde tijdens het oudejaarsfeest op de staatstelevisie.

Na maanden van schrijven werd op 13 maart “For You” voorgesteld op de nationale televisie. Het was meteen de laatste inzending dat naar buiten kwam voor dit Eurovisiesongfestival. Hoewel de titel in het Engels is, schrijft het land dit jaar geschiedenis. Het is namelijk de eerste inzending volledig in de eigen landstaal.

De tekst van “For You” is geschreven door Irina Sanikidze, de muziek door David Malazonia en Mikheil Mdinaradze.

Georgië start dit jaar in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op donderdag 10 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Georgië in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.