Begin mei is het weer zo ver: het Eurovisiesongfestival 2018. Dit jaar trekken 43 delegaties naar de Portugese hoofdstad, maar slechts één van hen zal de trofee mee naar huis nemen. Vandaag trekken we richting Griekenland.

Griekenland zal dit jaar zijn negendertigste inzending naar het festival sturen. In alle deelnames daarvoor kon het één keer winnen sinds zijn debuut in 1974: in 2005 met “My Number One” van Helena Paparizou. Sinds de introductie van de halve finales moest het ook maar één keer de finale missen en dat was in 2016. In de jaren 2000 kon Griekenland zich acht keer op rij de top 10 inzingen, maar na 2013 is de gouden glans verdwenen.

Kan Yianna Terzi die gouden periode terug heropstarten? Zij zal dit jaar de Griekse vlag mogen vertegenwoordigen in Lissabon.

Yianna Terzi (of Gianna Terzi) zal één dag voor de eerste halve finale haar achtendertigste verjaardag vieren. Ze is geboren in 1980 op het zonnige Thessaloniki en is afkomstig van een muzikale familie. Haar vader is Pascalis Terzis, één van de meest ervaren en gerespecteerde zangers in Griekenland. Hij begon in 1970 aan zijn carrière, Gianna stapte drie decenia later ook het podium op.

Op haar twintigste besluit Terzi te verhuizen naar Athene om haar muzikale carrière te starten. In 2006 komt haar eerste album uit: “Gyrna to kleidi”, twee jaar later volgde “Ase me na taxidepso”. Met het lied “Pou kai pou” had ze wel een succes, maar dat kon ze uiteindelijk niet verzilveren met een tweede succesvolle single.

In 2010 verhuist ze opnieuw, maar deze keer naar de Verenigde Staten. Ze breekt met de Griekse taal en gaat in het Engels zingen. Voornamelijk clubs in New York zijn geïnteresseerd in de muziek van Terzi en daar kan ze ook heel wat optredens versieren.

ERT bleef enorm vaag over zijn selectie voor Lissabon en het was vooral de andere pers die schreef over de procedure. Twintig kandidaten werden geshortlist, waaronder Terzi. Die twintig werden later vijf en nog niet veel later drie. Die drie zouden meedoen aan de nationale finale.

Nadien lekte uit dat de drie overgebleven kandidaten 20.000 euro op tafel moesten leggen om de kosten te drukken. Enkel de platenmaatschappij van Yianna kon het geld op tafel leggen. Op 16 februari werd Yianna Terzi officieel de Griekse kandidate voor Lissabon met “Oneiro Mou”.

De tekst en muziek van “Oneiro Mou” is geschreven door Yianna Terzi, Aris Kalimeris, Michalis Papathanasiou en Dimitris Stamatiou.

Griekenland start dit jaar in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2018 op dinsdag 8 mei aanstaande. Mocht het land bij de eerste tien zijn, gaat het door naar de finale op zaterdag 12 mei.

POLL: Wat doet Griekenland in Lissabon?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.